Foto: Scanpix. Montage: SR.
dn-galan 2013

"Hade aldrig kunnat ana att det skulle bli så stort"

6:37 min

Emma Green Tregaro är hemma i Sverige igen efter ett omtumlande friidrotts-VM i Moskva där hon både skapade världsnyheter med sina regnbågsfärgade naglar och tog Sveriges näst bästa placering med sin femteplats i höjdfinalen.
– Jag hade aldrig kunnat ana att det skulle bli så stort, säger hon nu en dryg vecka efter sin regnbågsprotest.

På torsdagen får Emma Green Tregaro chansen att ta revansch på samtliga VM-medaljörer, Svetlana Shkolina, Brigetta Barrett och Ruth Beitia. Bara fem dagar efter VM-finalen. För att hålla fokus på tävlandet har Emma Green Tregaro försökt bortse från den värsta uppståndelsen som följt efter hennes regnbågsprotest.

– Jag har kunnat vara ifred. Det handlar om hur man väljer att bemöta allting och jag känner att tävlingssäsongen fortsätter. Det kommer mycket förfrågningar men jag kan inte läsa allting och kollar inte igenom alla mejl. Jag får ta det lite senare, säger Emma Green Tregaro till Radiosporten.

– Jag väljer valda delar och sedan får man prioritera sig själv också. För att orka och kunna fortsätta säsongen.

Valet att hoppa VM-kvalet i regnbågsfärgade naglar beskriver Emma Green Tregaro nu en vecka efteråt som en liten gest för att visa vad hon står för.

– Sen hade jag aldrig kunnat ana att det skulle bli så stort. Att det kallas en politisk aktion. Det är svårt att definiera innan, men nu kallas det för det och då har friidrottsförbundet behövt ta den här ställningen. Jag kan verkligen stå för att ta konsekvenserna för vad jag gjort personligt, men att friidrottsförbundet ska behöva stå för vad jag har gjort känns lite orättvist, säger Emma Green Tregaro.

Emma Green Tregaro är säker på sin fysiska form inför DN-galan. Fokus har de senaste dagarna legat på den mentala biten.

– Det handlar om att orka ladda om mentalt. Det är det som det handlar mer om än den fysiska formen, för den är det absolut inget fel på, säger Emma Green Tregaro.

– Man har ändå fått vila upp sig rent fysiskt. Vi får se hur statusen är i morgon men det jag vet är att formen är bra och att jag ser fram emot att hoppa på stadion med svensk publik i ryggen. Det gör att det blir lättare att ladda om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista