Foto: Scanpix. Montage: SR.
fotboll – europa league

"Ett riktigt bra lag vi ska möta"

2:11 min

I kväll spelar Elfsborg hemma mot FC Nordsjälland i första mötet i play off spelet till Europa League. Vinnaren av dubbelmötet tar steget in i gruppspelet.
– Det är en play off-match om en plats Europa League som betyder väldigt mycket både sportsligt och ekonomiskt, säger Jörgen Lennartsson.

Elfsborgs motståndare Nordsjälland spelade så sent som förra hösten i Champions Leagues gruppspel. Väl där blev det bara en poäng, oavgjort hemma mot Juventus.

Det poängräddande målet gjordes av Mikkel Beckmann som nu spelar i Elfsborg.

Mikkel Beckmann och Elfsborgstränaren Jörgen Lennartsson beskriver Nordsjälland som ett passningsskickligt lag som spelar snabbt och vill hålla bollen på marken.

– Dom spelar riktigt bra fotboll. Dom har en spelstill som de är trogna. Lite så som Barcelona spelar. Det är ett riktigt, riktigt bra lag vi ska möta, säger Mikkel Beckmann till Radiosporten. 

Klubben har under en längre tid hållit fast vid en spelfilosofi, däremot har man på senare tid experimenterat lite med spelsystemet något som kanske förklarar att det gått knackigt i ligastarten. Något Jörgen Lennartsson inte lägger för mycket vikt vid.

– För den här matchens skull är det helt ointressant vilken tabellposition de har efter fem omgångar i den danska ligan. Det här är en match på helt andra villkor. Det är en play off-match om en plats Europa League som betyder väldigt mycket både sportsligt och ekonomiskt, säger Lennartsson.

FC Nordsjälland kommer från Farum en ort med ungefär 18 000 invånare strax norr om Köpenhamn.

Det är en relativt ung klubb som bildades 1992 under namnet Farum Bollklubb, 2003 bytte man namn till Nordsjälland.

Klubben har vunnit danska ligan en gång 2011/12 och den senaste säsongen slutade med en andra plats.

Mikkel Beckmann  säger att klubben lever av att spela in unga spelare och sälja dem vidare till större klubbar. I Danmark är man en liten klubb, som gjort bra resultat under de senaste åren och växer och blir större och större. 

Beckmann säger också att det är en riktigt sund klubb med bra organisation och god kontroll på ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista