Foto: Scanpix.
friidrott – dn-galan

I kväll ställs Ekelund mot världseliten

2:03 min

På onsdagen skulle Irene Ekelund börjat gymnasiet i Karlstad. Istället dök hon upp i Stockholm dagen före DN-galan - och drog till sig stort medieintresse.

Irene Ekelund springer 100 meter i DN-galan och möter där två av VM-finalisterna från Moskva - Kerron Stewart från Jamaica och Alexandria Anderson, USA.

– Jag vet ju att de är väldigt snabba så det är bara att göra mitt lopp, säger Ekelund till Radiosporten.

Med den utgångspunkten har hon en annan målsättning än placering.

– Då är det nog mer tiden som jag satsar på. Jag vet ju att de är snabba som sagt - det är bara att köra på.

16-åriga sprinttalangen Irene Ekelund har slagit igenom på allvar 2013 och är ett av Sveriges största framtidshopp i friidrott efter gulden på 200 meter vid ungdoms-VM i somras.

Hennes tid där - 22,92 - är bara 8 hundradelar sämre än den som ukrainskan Marya Ryemyen hade på sin sjundeplats i VM-finalen. 

– Det är ganska coolt, konstaterar Irene Ekelund.  

Ändå ångrar hon inte att hon tackade nej till att tävla i Moskva. I år var det ungdoms-VM som gällde. Men att stå i centrum och bli intervjuad är inget hon är särskilt förtjust i.

– Kunde ju hålla mig borta från det här men det är kul ibland säger den sextonåriga sprintertalangen dagen före mötet med världseliten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista