Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix.
Ryttar-EM

Bengtsson säkrade bronset i laghoppningen

1:54 min

Sverige låg på femte plats inför avslutningen av laghoppningen i Ryttar-EM. Efter bra hoppning kunde Sverige avancera till bronsplats. Storbritannien vann före Tyskland.

Det dröjde nio år och flera mästerskap. Nu är det svenska hopplandslaget på prispallen igen. I Herning firades EM-bronset grundligt.

Lagmedaljen är Sveriges första i mästerskapssammanhang sedan OS i Aten 2004. Då kom Sverige trea men uppgraderades till silverplats sedan Tyskland diskvalificerats.

Och det är blott den andra i EM. 2001 tog Sverige brons i Arnhem, med Rolf-Göran Bengtsson som ankare i ett lag som även innehöll Malin Baryard, Helena Lundbäck och Peter Eriksson.

I samma mästerskap tog Bengtsson brons. Nu fick han sin fjärde EM-medalj - med förstklassig assistans av trion Jens Fredricson, Angelica Augustsson och Henrik von Eckermann.

Som så ofta förr hängde det på veteranen. Först ut av svenskarna var Jens Fredricson. Han red in med åtskilliga frågetecken kring sin prestationsförmåga efter onsdagens rivningshysteri (20 fel).

Dygnet senare var Lunatic hur stabil, lydig och hoppvillig som helst. Det som raserades byggdes upp igen med en felfri runda.

Sverige fick precis den start som behövdes för att vara med i fajten om medaljerna och det fortsatte lika framgångsrikt.

Det heter att den som går vilse hittar en ny väg. Angelica Augustsson ledde Mic Mac till fel hinder i den inledande tidshoppningen. Det var upp i sadeln igen på en av branschens mest svårhanterliga hästar. Fyra fel i onsdags - och felfri i finalen.

Med Henrik von Eckermann kom första rivningen, men det stannade vid en med Gotha. Inför den sista rundan hade Schweiz passerats. En nolla av Bengtsson på Casall och rivningar av Ludger Beerbaum eller Kevin Staut och bronset var i hamn.

"RGB" gjorde jobbet. Liksom Beerbaum. Inte Staut, som uppenbarligen drabbades av så kallade franska nerver, och det stora kramkalaset bröt ut i det svenska lägret.

Storbritannien vann före Tyskland.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista