Foto: Scanpix. Montage: SR.
tennis – us open

Experten: "Jag tror inte på några överraskningar"

3:39 min

Nu är den här, årets sista chans för flera toppspelare att spela till sig en av dom fyra åtråvärda Grand Slam-pokalerna. Det är US Open i Qeens New York. Radiosporten stämde träff med Eurosports kommentator Maria Strandlund Tomsvik för att reda ut vad vi kan förvänta oss. 

US Open är turnering som efter Roger Federers dominans med fem raka segrar mellan 2004 och 2008 växt fram som den mest öppna och ovissa Grand Slam-turneringen av de fyra.  

Herrsingeln visar just det med fem olika vinnare under dom fem senaste åren. Men det är en trend som Eurosports tennisreferent Maria Strandlund Tomsvik inte tror överlever årets turnering.

– Nej, jag är tveksam till det. Jag tror att Rafael Nadal, Novak Djokovic och Andy Murray kommer att slåss om den titeln. Jag tror inte att det blir någon överraskning, säger Strandlund Tomsvik.

Nadal, Djokovic och Murray har alla vunnit i New York tidigare. Samtidigt höjer Strandlund Tomsvik ett varningens finger för den femfaldige segraren Roger Federer.

– Jag varnar alltid för Federer, även om han har haft sin tyngsta period någonsin nu. Han är alltid farlig när det handlar om Grand Slam-turneringar.

På damsidan lämnade en av dom riktigt stora segerkandidarena,Orsaken var en axelskada, och den lämnar oss nu med världsettan från USA, Serena Williams som ännu större favorit. Enligt Maria Strandlund Tomsvik finns det egentligt bara en het utmanare till Williams: den vitryska världstvåan Viktoria Azarenka.

– Om Serena Williams är motiverad och hel, och det är hon nästan hela tiden numera, då är hon helt klart i en klass för sig. Det var roligt att Azarenka faktiskt besegrade henne i den stora finalen i Cincinatti på hardcourt. Det gör att det blir lite tändning inför US Open.

På svenskfronten är det som vanligt glest. Robert Lindstedt blev med mindre än en vecka kvar till US Open av med sin dubbelpartner Daniel Nestor och går nu en oviss turnering till mötes i par med amerikanen Ryan Harrison. På damsidan står hoppet till Johanna Larsson och Sofia Arvidsson som lottats mot Petra Cetkovska, Tjeckien, och Mona Barthel, Tyskland.

– Som jag ofta säger om Johanna Larsson och Sofia Arvidsson är att jag tycker att dom har kapacitet att nå en fjärdeomgång i en Grand Slam. Dom har slag toppspelare. Men jag säger det inför varje Grand Slam och jag väntar på att det ska hända. Jag hoppas det ska bli nu, säger Maria Strandlund Tomsvik.

Fakta: De fem senaste årens vinnare i US Open

Herrsingel:

2012 Andy Murray, Skottland
2011 Novak Djokovic, Serbien
2010 Rafael Nadal, Spanien
2009 Jaun Martin del Potro, Argentina
2008 Roger Federer, Schweiz

Damsingel:

2012 Serena Williams, USA 
2011 Samanta Storsur, Australien
2010 Kim Clijsters, Belgien
2009 Kim Clijsters, Belgien
2008 Serena Williams, USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista