Foto: Scanpix.
tennis – us open

Tillström om sin stjärnadept: Är starkare än någonsin

4:15 min

I brist på svenska stjärnor inom tennisen får svenska tennisfans blicka ut över världen för att hitta heta namn att heja på. Ett av dem, som dessutom har lite svensktouch, är Grigor Dimitrov från Bulgarien. Ett jättelöfte som tränas av svensken Mikael Tillström.

Grigor Dimitrov, 22, har beskrivits som den nye Roger Federer. Ett tennislöfte utöver det vanliga som lotsas mot framgång av sin svenske tränare, det förre proffset Mikael Tillström.

Under året har Dimotrov, från Bulgarien, stundtals gjort rejäla avtryck på ATP-touren. I maj besegrade han världsettan Novak Djokovic i Madrids mastersturnering, och i april tog han sig till kvartsfinal och pressade där Rafael Nadal till tre set. Men jämnheten har saknats. Nu hoppas 28:e rankade Dimitrov och Mikael Tillström på en stabil insats i US Open som inleds i morgon.

Så här säger Tillström till Radiosporten inför turneringen:

– Först och främst är målet att försöka försvara den seedning som finns. I och med att han är seedad att nå den tredje omgången slipper man de största namnen i de inledande omgångarna.

Just den tredje omgången är så långt som Grigor Dimitrov lyckats ta sig i en Grand Slam tidigare. Sedan har det tagit stopp. Och i US Open där det är femsetare, ofta i fuktigt och varmt klimat, har han aldrig vunnit en match.

– Om man tittar på hans karriär så har han inte gått så långt i just en Grand Slam. Det blir ju mer fysiskt och han är fortfarande ung. Det tar ett tag att bygga upp den fysik som krävs för att slåss med de bästa, säger Mikael Tillström.

– Men formen är där och självförtroendet är där och han är starkare än något år tidigare.

Men trots sitt svaga facit i de fyra stora tävlingarna, Australian Open, Franska Öppna, Wimbledon och US Open, är Dimitrovs kapacitet enorm och han spås enligt många en lysande framtid. Eurosports tenniskommentator Maria Strandlund Tomsvik en av dom som tror på Dimitrov.

– Han har en fenomenal högstanivå. Får han en hyfsad lottning tror jag att han kan gå väldigt långt. Jag tror att han kommer bli världsetta i framtiden, det är bara en fråga om när. Men man ska bygga långsamt, som dom gör och Mikael Tillström är en toppencoach för honom.

Grigor Dimotrov, som är seedad som 25:a, möter i US Opens första omgång portugisen Joao Sousa, rankad som 96:a i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista