FOTO: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Ryska anti-gay-lagar

Lindeberg: "IOK hade hanterat den här frågan väldigt varsamt"

13 min

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg skulle avråda svenska olympier från att bära regnbågssymboler under OS. Men han tror att IOK skulle hantera frågan varsamt.

– Om man klampar in som en elefant i den butiken så förstärker man frågan och skapar mer uppmärksamhet och gör den ännu mer politisk, säger han till Radiosporten

Emma Green Tregaro bar regnbågsfärgade naglar under Friidrotts-VM i Moskva. Något som ledde till att Rysslands anti-gay-lagar hamnade i fokus.

– Efter det som hänt nu är det svårt att hävda att en sådan handling skulle bli betraktat som ett privat känslouttryck, säger Stefan Lindeberg.

IOK har fått ett löfte från Ryssland om att homosexuella ska vara säkra under OS i Sotji.

– Den olympiska rörelsen står starkt för de mänskliga rättigheterna. Alla som kommer till OS ska respekteras för den man är. Om inte det kan garanteras skulle vi reagera väldigt starkt, säger Stefan Lindeberg.

Mona Sahlin är en av de kritiker som inte förstår hur regnbågsfärgade naglar, en symbol för alla människors lika värde, kan vara politisk. Stefan Lindeberg förstår kritiken.

– Om jag målar mina naglar är inte det en stor fråga, jag kan göra det för att jag har en uppfattning som jag känner starkt för mig själv. Jag kan vara kristen och kyssa mitt kors. Det är okej, det är en privat handling. Men i samma ögonblick som det här uppfattas som utåtriktat, demonstrativt eller med en avsikt att påverka så blir det en politisk handling, säger han.

– Naglarna blir ju, vare sig hon vill eller inte, en politisk handling. Därför att den uppfattas så, av folk som ser detta. Media hanterar den så att det blir en politisk handling, en opinionsbildande kraft.

– Då är frågan: Vem bestämmer vilka handlingar som är okej. Var går gränsen? Hela idén med OS som en fredad arena blir hotad. Och då är det ett regelbrott.

Stefan Lindeberg menar att det är okej att vara kritisk mot Rysslands lagar, om du får en sådan fråga i en intervju.

– Du har rätt att uttrycka vad du tycker, om du får en fråga under OS.

Stefan Lindeberg tycker att mediabevakningen har blivit för "svart eller vitt".

– Det som jag reagerat på är att det förvanskats och ungefär blivit så att vi sagt att "ja, om hon målat naglarna under OS hade hon blivit hemskickad". Men i en sådan här situation tror jag att IOK hade hanterat den här frågan väldigt varsamt. Därför att om man klampar in som en elefant i den butiken så förstärker man frågan och skapar mer uppmärksamhet och gör den ännu mer politisk.

Men om någon i den svenska truppen skulle vilja ha regnbågsfärger på sig, så skulle SOK avråda från det.

– Då skulle jag avråda från det, efter det som hänt nu är det svårt att hävda att en sådan handling skulle bli betraktad som ett privat känslouttryck. Utan genom att den blivit så opinionsbildande stark så kommer det uppfattas som en politisk handling. Då skulle jag avråda från det.

– Vår uppgift är att skapa en trygg situation för de aktiva. Vi säger också att de har rätt att svara på frågor om vad de tycker. Vi talar om för dem att om de gör något som kan uppfattas som en politisk handling eller demonstration, eller genom att bära symboler, så utsätter de sig för en risk att det betraktas som ett regelbrott och därmed blir det en massa diskussion och störningar kring det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista