basket

Spelarbrist drabbar dambasketen

1:36 min

Radiosporten har tidigare uppmärksammat spelarflykten inom dambasketen USA och collage och nu visar sig konsekvensen - det saknas svenska spelare som kan och vill spela i den högsta serien.

På måndagen blev det klart att Kvarnby drar sig ur Basketligan Dam. Det betyder att serien nu är nere på tio lag. Trots det är det problem med att få ihop spelare till trupperna.

Ligalagen är fortfarande i färd med att få ihop sina trupper men genomgående är att spelarbristen är påtaglig. Undantagen är norrlandslagen Udominate från Umeå och Northland från Luleå som har sina trupper klara.

Fjolårsfinalisten Solna Vikings ville göra en omstart med unga svenska spelare med sikt på framtiden men sportchefen Christer Sjögren har haft stora problem med rekryteringen.

– De flesta säger att de vill träna mindre och på en lägre nivå och det är vi lite förvånade över i Solna säger Sjögren.

Trots problemen är han säker på att få ihop spelare så det räcker till ett lag.

– Vi har sex spelare kontrakterade och sex sju andra spelare har fått kontraktsförslag. Vi kommer att få ihop en trupp men vi kommer inte att bli lika bra som tidigare år. Om två tre år ska vi vara med och slåss om SM-guld när vi har en starkare budget, säger Christer Sjögren.

Marbos sportchef Frank Alm vill att antalet lag minskas till tio och räknar med att frågan kommer upp på förbundsmötet det kommande veckoslutet.

– Det är aldrig bra för en serie eller ett lag om skillnaden mellan lagen är för stor. Det är bättre för lag elva och tolv att ha en positiv utveckling i division ett än att få en "08 Stockholm-säsong" med noll segrar och tjugotvå förluster, säger Frank Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista