Foto: Scanpix. Montage: SR.
fotboll – premier league

Moyes första stora test

1:34 min

I kväll smäller det rejält för första gången i engelska Premier League. Säsongens första stormatch mellan Manchester United och Chelsea kryddas av att båda de inblandade klubbarna har nya tränare.
– Jag har kommit hit för att vinna titlar, säger Moyes inför matchen.

Mellan 1986 och 2013 var Sir Alex Ferguson manager för Manchester United men sedan den 1:a juli har David Moyes jobbet, ett av de mest prestigefyllda i fotbollsvärlden.

Men det är inte bara mästarna Manchester United som bytt tränare under sommaren, även de övriga toppklubbarna från fjolårssäsongen Manchester City och Chelsea har bytt vilket ger ytterligare en dimension till säsongens första tungviktsmöte; Manchester United mot Chelsea på Old Trafford.

– Chelsea har börjat bra, som man kunde förvänta sig. Det är lite som för oss, mycket är sig likt men det har skett ett byte på tränarposten, säger David Moyes inför matchen.

I Chelsea är ju som bekant José Mourinho tillbaka efter åren i Inter och Real Madrid. I somras skrev han på för fyra år och fansen har välkomnat honom tillbaka med enorma hyllning under säsongsinledningen. Portugisen har också fått en drömstart med två raka segrar.

Manchester United och Chelsea har också varit inblandade i en av sommarens mest omskriva övergångsspekulationer. Chelsea och Mourinho har inte gjort någon hemlighet av att de vill köpa storstjärnan Wayne Rooney från United men så här långt har David Moyes hårdnackat sagt nej till Chelseas bud. Just nu verkar det vara stiltje i frågan men fortfarande återstår en dryg vecka av övergångsfönstret.

– Just nu bryr jag mig inte om det. Jag har en stor match på gång, säger Mourinho enligt BBC.

Mourinho besegrade Manchester United på bortaplan två gånger under sin senaste sejour i England. Skulle han upprepa bedriften ikväll har han verkligen fått en smakstart på sin andra period som Chelseamanager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista