Foto. Scanpix. Montage. Sveriges Radio

Här är lagidrotten där dopningsfallen är flest

4:12 min

Tätt före SM-slutspelet skakas nu den amerikanska fotbollen i Sverige av en dopningsskandal inom serietvåan Uppsala 86:ers.

Men sportens största problem är att den har haft långt fler dopningsfall än andra lagidrotter, enligt Radiosportens granskning.

Fotbollen har haft ett dopningsfall som lett till påföljd de senaste fem åren. Ishockeyn har haft tre och rugbyn sex. Men lagidrotternas lista toppas solklart av amerikansk fotboll som under denna period hade tio (10) dopningsfall.

 Det visar siffror Radiosporten har bett Riksidrottsförbundets sakkunnige Tommy Forsgren ta fram, apropå det färska fallet i toppklubben i Uppsala.

 – Otroligt olyckligt, säger Uppsala 86:ers ordförande Martin Söderberg. De här siffrorna måste vi ta till oss och framöver arbeta ännu hårdare för att förebygga

 Men Söderberg vill vidga problematiken till andra sporter.

 – Hoppas det här ger svallvågor i idrotten överhuvudtaget. Den här debatten behövs, och den föranleder ledare och aktiva att tänka på konsekvenserna som inträffar om man är oförsiktig med att äta kosttillskott i samband med träning.

Det var i juni en spelare hos årets serietvåa Uppsala 86:ers föll i ett dopningstest i samband med en match i den svenska så kallade Superserien. Han hade tagit ett otillåtet preperat som fanns i ett kosttillskott i samband med ett besök i USA. Spelaren i fråga har stängts av.

– Det är oerhört jobbigt. Tråkigt för klubben som försöker stå för något helt annat än det här, säger Martin Söderberg. Det är ju naturligtvis också en personlig tragedi för unge killen som absolut inte hade något uppsåt att gå över gränsen.

Lyssna på inslaget som också handlar om hur denna toppklubb samlat spelarna till extra möten efter det som hänt.

Så många har fallit

(begått dopningsförseelser som gett påföljd, utdömt av RF, under åren 2008-12)

Lagidrotter

Amerikansk fotboll: 10

Rugby: 6

Ishockey: 3

Fotboll: 1

Curling: 1

Övriga idrotter

Styrkelyft: 43

Friskis & Svettis (sorterat under friidrott): 35

Budo/kampsport (inklusive MMA): 16

Tyngdlyftning: 11

Boxning: 8

Brottning: 4

Taekwondo: 3

Judo: 2

Därtill finns flera sporter med 1 registrerat fall under perioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista