Foto Christine Olsson/Scanpix
inför basket-em

Inför EM: "Övriga spelare måste kliva fram"

5:40 min

NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeffery Taylor har levt upp till de högt ställda förväntningarna under EM-förberedelserna. Men en vecka kvar till premiärmatchen mot Grekland gäller det nu att de andra spelarna i truppen lyfter sig.

– De andra måste kliva fram när våra motståndare fokuserar på Jerebko och Taylor, säger landslagschef Jonte Karlsson.

Under helgen som gick spelade Jonas Jerebko och Jeffery Taylor sina första matcher tillsammsn med EM-laget. Det gjorde man i en fyrnationsturnering som slutade med vinst mot Storbritannien men förlust mot både Ukraina och Polen.

Ledande i det svenska laget var NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeffrey Taylor. Taylor som gjorde debut i A-landslaget.

– De var precis så bra som vi trodde, eller kanske till och med bättre i Taylors fall, säger Jonte Karlsson som tycker att förbundskapten Brad Dean har hittat ett spelsätt som passar stjärnorna.

– Det passar dem både två, det såg vi i helgen. Nu gäller det bara att andra kliver fram och tar ansvaret att göra det dem ska när motståndarna fokuserar på just de här två spelarna, vilket de kommer att göra.

Spelsystemet bygger kring NBA-stjärnorna som kommer att ha mycket boll och enormt mycket speltid men Jonte Karlsson är inte orolig över att de inte kommer att orka.

– De orkar. Framförallt "Jeff" som har spelat matcher i sommar. Han orkar mer än Jonas som haft ett matchuppehåll just eftersom Jeff är mer inne i matchtempot.

Sverige har ett av EM:s kortaste lag vilket tvingar dem till att ta mycket skott utifrån - en delaj som inte fungerade under helgens matcher.

– Ska man spela på den här nivån måste man klara av det och det sitter hos spelarna själva att hitta självförtroendet till att sätta skotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista