Foto: Per Söderhjelm/Sveriges Radio
Fotboll

”Det är Stockholms-fixerat”

1:20 min

I Falkenberg växer kritiken mot Svenska Fotbollförbundets arena-krav på klubbarna i superettan. Om Falkenberg, just nu tre i serien, går upp i allsvenskan kommer en kraftig upprustning av hemmaarenan att krävas.

Är det för hårda krav på klubbarna i Superettan? Kommentera längst ner.

– Kraven är Stockholms-fixerade, säger kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg Mari-Louise Wernersson (c).

Radiosportens granskning visar att nära hälften av föreningarna i superettan just nu spelar på arenor som inte uppfyller de krav som gäller för nästa år. Om något av dom lagen skulle avancera till allsvenskan ökar dessutom SvFF:s krav ytterligare.

En klubb som kan drabbas är Falkenberg som just nu ligger på tredje plats i tabellen. Arenan uppfyller i dagsläget inte superettan-kraven men kommunen har budgeterat för en ny arena till 2016, men i den budgeten ryms ”bara” en anpassning till kraven för superettan.

– Jag sitter i mellanstor stad och vi gör vår bedömning efter våra behov, säger Mari-Louise Wernersson, kommunalråd i Falkenberg. Hon är kritisk till att förbundet kräver samma sak av alla klubbar oavsett hur stor kommunen är.

– Dom har ställt väldigt höga krav och det är Stockholms-fixerat. Vi vet ju vad vi har för behov av platser här, säger Mari-Louise Wernersson.

Om Falkenberg går upp i allsvenskan kan klubben få dispens för att arenan inte uppfyller kraven. Men då måste den nya arenan byggas för att klara kraven, och just nu finns det alltså inte med i budget.

Skulle budgeten inte utökas blir det svårt att få dispens tror Raul Björk, ordförande i Svenska Fotbollförbundets arenakommitté.

Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista