Foto: Scanpix. Montage: SR.

Förslaget om polisnota sågas

Bottenbetyg. Det får regeringens utredningen om hur mycket idrottsaktiebolag och festivalarrangörer ska betala för polisbevakning av remissinstansen som granskat ärendet.

Konkurrensverket slår dessutom fast att klubbar som drivs som aktiebolag diskrimineras.

Inte ens Rikspolisstyrelsen är nöjd med utredaren Bo Svenssons förslag om att idrottsaktiebolag och konsertarrangörer ska betala halva bevakningskostnaden. Det är för lite anser RPS, medan idrottsrörelsen rasar mot förslagen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) gav Svensson uppdraget före jul då hon inte var nöjd med det förslag som Björn Eriksson, som också utrett frågan, lade 2012. Han ville undanta idrotts-AB som Djurgården och AIK Fotboll, Leksands IF och Örebro från krav på polisbetalning. Det hade konsert- och festivalarrangörer, samt regeringen, svårt för.

Nu utlovar Beatrice Ask ett besked om polisnotorna från regeringen under hösten.

– För klubbarna och polisen och alla som är engagerade i den här frågan är det viktigt att vi får ett beslut så snart som möjligt. Tiden är väsentlig, säger Ask till TT.

Beatrice Ask säger också att hon inte ändrat uppfatning i frånga. Hon tycker att idrottsaktiebolag ska betala för polisbevakningen.

– Men det är många olika aspekter som ska vägas in och det är ingen tvekan om att vi har stora bekymmer med den ordning som är. Därför har vi haft två utredningar.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista