Foto: AP Photo/Jeffrey Phelps
amerikansk fotboll

NFL betalar stor ersättning för hjärnskador

Enligt en mycket uppmärksammad överenskommelse ska NFL betala 765 miljoner dollar, ndrygt 5 miljarder kronor, till pensionerade spelare som fått problem med hjärnskador.

Hjärnskador har länge varit ett stort problem inom den amerikanska fotbollen. Flera kända spelare har drabbats av neurologiska sjukdomar efter sin karriär, och ett par spelare som begått självmord har visat sig ha varit drabbade.

För drygt två år sedan beslutade 75 före detta spelare sig för att stämma proffsligan NFL, eftersom de tycker ligan undanhållit information om effekterna av hjärnskakningar.

På torsdagen slöts så en överenskommelse om att NFL ska betala 765 miljoner dollar till spelare, eller till familjer till avlidna spelare, där man kan uppvisa hjärnskador som kan förmodas ha uppstått av att ha tagit emot slag mot huvudet under utövande av sporten. Därmed undviker man en fortsatt rättslig process.

Pengarna ska betalas ut över 20 år, varav hälften de närmaste tre åren, och ska också användas för medicinska undersökningar och forskning. Spelarna behöver inte kunna påvisa att de haft hjärnskakningar. NFL har som en en del av överenskommelsen slagit fast att de inte tidigare behandlat huvudskador felaktigt.

Annika Greder Duncan
radiosporten@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".