Foto: Scanpix/Eurosport. Montage: SR.
fotboll – europa league

Drömlottning för Elfsborg i EL

Elfsborg ställs mot belgiska Standard Liège, österrikiska Salzburg och danska Esbjerg i Europa League-gruppspelet. Det står klart efter fredagens lottning i Monaco.

Elfsborg tillhörde den tredje seedningsgruppen och hamnade i grupp C.

Standard Liège lottades in i gruppen från seedningsgrupp 1 och är på pappret det svåraste motståndet. Salzburg drogs ur seedningsgrupp två och Esbjerg ur den fjärde.

Elfsborg placerades i gruppen som tredje lag efter att portugisen och Monacospelaren Ricardo Carvalhio dragit den svenska klubben som tredje lag ur den tredje seedningsgruppen.

Esbjerg ligger fyra i danska superligan med nio poäng på sex matcher, Standard Liège leder belgiska högstaserien med fem vinster på fem matcher och även Salzburg toppar tabellen, med fjorton poäng på sex matcher i österrikiska bundesliga. Elfsborg ligger på sjätte plats i allsvenskan, 31 poäng på 21 matcher.

Elfsborg slapp bland annat tuffa lag som Tottenham, Lazio, Fiorentina och Valencia.

De 48 lag som deltog i Europa League i fjol fick en ersättning på 1,3 miljoner euro, motsvarande 11 miljoner svenska kronor. Bonus för matchvinst: 1,7 miljoner kronor och hälften för oavgjort. Det skriver TT.

Tar sig Elfsborg vidare från gruppen blir det ännu mer pengar in i klubbkassan. Avancemang ur gruppen ger ytterligare 1,7 miljoner kronor.

Fjolårets vinnare Chelsea drog in totalt 93 miljoner kronor på turneringen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista