Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Ridsport

Stark svensk terränglördag

1:55 min

Det blev en stark svensk lördag i terrängen under EM i fälttävlan. Svenska laget ligger tvåa. Ludwig Svennerstål ligger trea i den indivuduella tävlingen inför avgörandet på söndagen.

Söndagen inleddes med noll fel på hinder och hela 31 sekunder tillgodo på tiden - Frida Andersén och Herta, Sveriges första lagryttare ut i terrängen, gjorde en säker och snabb runda.

– Jag kan inte må bättre, det är en lättnad att gå i mål och hästen är fantastisk, säger hon.

– Jag hoppas det ska inspirera resten av laget.

Hon hade en bra känsla före start, säger hon, och blev första ryttare att ta den snabba, men svåra vägen över hinder 10.

Hon red dessutom med lånade ridstövlar som var för små och bökiga att knäppa i skaften. Så ena blixtlåset fick helt enkelt vara öppet under ritten.

Frida Andersén står nu kvar på sina straffpoäng från dressyren, 46,0.

Niklas Lindbäck, Sveriges lagryttare nummer två, klarade terrängbanan med sin Mister Pooh lika galant och inom optimaltiden.

– Från början trodde vi ju att det skulle bli svårt att nå tiden, och det är inte lätt, men det går absolut, säger han.

Frida Anderséns ritt gav både information och inspiration.

– Hon krossade ju banan - nästan så att banbyggaren fick skämmas, säger Niklas Lindbäck.

När två tyska och två svenska lagryttare har ridit är de alla felfria. Tyskland leder fortsatt på 112,2 med Sverige som tvåa på 120,2. Däremot drog Storbritanniens första ryttare, Pippa Funnell, på sig två vägringar, 40 fel, och laget föll från tredje till åttonde plats. Ny trea är Frankrike på 134,2.

Himlen öppnade sig precis när Sara Algotsson Ostholt och Reality stod på startlinjen och det blev en terrängrunda i hällande regn. De red ändå i mål felfria och precis inom tiden, 10.24.

– Jag var nervös redan i går kväll och när jag såg de mörka molnen, tänkte jag att "typiskt, regn". Jag fick hålla tungan rätt i mun i svängarna så att vi inte skulle rutscha omkull.

– Men annars var nog regnet bara en fördel, det kylde ner Reality som hade gått upp i varv och börjat svettas.

Ekipaget hade publikens stöd runt hela banan.

– I landningarna hör man jublet och blir inspirerad.

– Hon hade perfekt tajming och hade kalkylerat allting rätt. Och inte alls berörd av det regn som kom så det är härligt att se, säger Radiosportens expert Maria Gretzer.

Siste svensken Ludwig Svennerstål fick fyra tiodelars straffpoäng. Han red lite för långsamt och red inte inom tiden på 10.30 och var en sekund över men gick in på andraplats.

– Den är ju stor och lite gänglig den här hästen men jag tycker Ludde har gjort en fantastisk runda, säger Maria Gretzer.

Sverige ligger just nu på andra plats i lagtävlingen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista