Arne Ljungqvist. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.

"Det har varit ett problem ett tag"

2:22 min

Tidigare i veckan rapporterade vi om det Wada-ackrediterade dopningslabb i Rio de Janeiro som stängts ner efter att de misslyckats med flertalet dopningsprover.

Wadas vice ordförande Arne Ljungqvist är kritisk till att labbet inte har kunnat rätta till de problem de har haft under en längre tid.

– De har ju haft problem under en längre tid och till och med varit avstängda under vissa perioder så det här har varit ett problem ett tag, säger Arne Ljungqvist till Radiosporten.

Det som oroar är att Brasilien står som värd för två stora evenemang de kommande åren, först fotbolls-VM nästa år och sedan OS 2016.

Det är inte säkert att de kommer hinna få bukt på sina problem och hinna öppna upp labbet igen tills fotbolls-VM men till OS ska det finnas tid att rätta till de problem som finns enligt Arne Ljungqvist.

– Fifa har en reservplan inför fotbolls-VM att skapa ett tillfälligt laboratorium någonstans som leds av personer som kommer från ackrediterade laboratorium.

Petra Svensson
petra.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista