Foto: Scanpix.
kanot-vm

Öström fixade svenskt VM-guld i kanot

1:57 min

Petter Öström tog guld på K1 200 meter i vid kanot-VM i Duisburg. Därmed säkrade han sveriges första guld på mästerskapet och det första Blågula VM-guldet sedan 2010.
– Jag kan knappt fatta det själv, säger Petter Öström till Radiosporten.

Petter Öström hade före mästerskapet som bäst nått en niondeplats på VM och hans första stora framgång kom så sent som i juni, han överraskande tog EM-guld i Portugal. En insats ha på söndagsförmiddagen överträffade genom att vinna en jämn VM-final.

Till dagens VM-final på K1 200 meter var han favorit efter att han noterat bäst tid på vägen fram.

– Men lätt var det inte. Jag vann med tre hundradelar, men jag kände ett bra självförtreonde inför loppet, säger Petter Östman.

Petter Öström förklarar framgången med lång och hård träning.

– Det är de senaste tre årens träning som har gjort att jag är där jag är nu. Jag har tagit kliv för kliv varje år och i år var det det här klivet som behövdes för att stå längst upp på pallen.

Sveriges senaste VM-guld kom i Poznan 2010, när Anders Gustafsson vann K1 1 000. På 200 meter hade Sverige tidigare tagit tre VM-medaljer, ett silver på damernas K4 200 i Ungern 1998 samt två brons i Kanada 1997, på damernas K4 200 och herrarnas K2 200.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Christer Jonasson
christer.jonasson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista