1 av 5
Tokuaki Suzuki, pressekreterare för Tokyos ansökningskommitté. Foto: Hannah Cederberg.
2 av 5
Tokyo Metropolitan Government Building där ansökningskommittén har sitt kontor. Foto: Hannah Cederberg.
3 av 5
Utsikten från Tokyos ansökningskommittés kontor. Foto: Hannah Cederberg.
4 av 5
Tokyos ansökningskommittés kontor högt uppe i Tokyo Metropolitan Government Building. Foto: Hannah Cederberg.
5 av 5
Tokuaki Suzuki, pressekreterare för Tokyos ansökningskommitté. Foto: Hannah Cederberg.
Kampen om sommar-OS 2020

Tokyos OS-dröm är nära att slå in

7:36 min

På lördag avgörs det vilken av de tre kandidatstäderna Tokyo, Madrid och Istanbul som får den Internationella Olympiska Kommitténs förtroende, och vinner kampen om att få anordna de Olympiska och Paralympiska sommarspelen 2020. Och med bara fem dagar kvar är det Tokyo som får bära favoritskapet.

Tokyo har seglat upp som favorit att vinna värdskapet, inte bara enligt spelbolagen, utan också enligt anonyma IOK-funktionärer som redan i juni förklarade att Tokyo i princip var säkra segrare.

Kort efteråt kom IOK ut med en rapport som underströk att ingen favorit fanns bland de tre städerna, men i media har det skrivits mycket om den svaga ekonomin i Spanien och den politiska oron, men massprotester mot regeringen i Turkiet under sommaren och en enorm dopningsskandal där 31 turkiska idrottare avslöjats och stängts av. Alla faktorer som talar för Tokyo.

Tokuaki Suzuki, pressekreterare för Tokyos ansökningskommitté vill inte kommentera rivalerna.

– Enligt IOK:s regler så får jag inte kommentera de andra städerna. Men när vi lade upp vår strategi hade vi givetivs koll på våra rivaler, säger han och tillägger att London, som stod som värd för sommar-OS 2012, fungerar lite som en förebild för Tokyos organisation.

Så här förklarar Tokuaki Suzuki Tokyos vision för sommar-OS 2020:

– Visionen är väldigt, väldigt tydlig. Vi garanterar att vi kommer leverera ett lysande spel som kommer att hjälpa till att sprida de olympiska värderingarna till en ny generation. Vi kommer även att lyfta fram värdet av och kraften som finns i idrotten.  

Men Tokyos resa mot den sjunde september och IOK:s slutgiltiga besked om var sommar-OS 2020 ska ta plats har inte varit fri från problem.

Efter jordbävningen utanför Japans östkust den 11 mars 2011, som orsakade tsunamivågorna som slog till mot landet med våldsam och förödande kraft, har Japan brottats med det havererade kärnkraftverket Fukushima och dess radioaktiva läckage.

En miljökatastrof som är långt ifrån kontrollerad. Japans premiärminister Shinzo Abe gick för en dryg vecka sedan och förklarade att detta inte bör skada OS-ansökan.

Men, frågan kvarstår. Kan minnet av jordbävningen, tsunamin och följderna påverka IOK och i längden Tokyos chanser att få sommar-OS för första gången sedan 1964?

På lördag vet vi mer. För då avgörs alltså var sommar-OS 2020 kommer att äga rum när IOK:s 125:e kongress i Buenos Aires går av stapeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista