Arkivbild: Pontus Wernbloom och infälld i bild, Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX.
vm-kvalet

Experten: Wernbloom överarbetar

8:57 min

Ett tag var frågan om Anders Svensson eller Kim Källström skulle spela från start i landslaget. I fredagens VM-kvalmatch mot Irland väntas båda få inleda på bänken.

I den senaste landskampen valde förbundskapten Erik Hamrén att peta Kim Källström redan när han tog ut truppen och Anders Svensson bänkades.

På innermittfältet fick i stället Albin Ekdal och Pontus Wernbloom förtroendet från start. Och den nya innermittfältsduon får troligen fortsatt förtroende i fredagens VM-kvalmatch mot Irland. Det tror i alla fall Radiosportens expert Richard Henriksson, som dock håller både Anders Svensson och Kim Källström som bättre fotbollsspelare än Wernbloom.

– Jag är inget fan av Pontus Wernbloom. Jag tycker att de andra innermittfältarna är bättre. Problemet med Wernbloom har varit att han överarbetar situationer, även de enkla, säger Henriksson men tillägger samtidigt:

– Det gjorde han faktiskt inte mot Norge. Då var han benägen att snabbt sätta bollen i spel, framför allt på Albin Ekdal som är bra på att ta 5-10 meter uppåt i banan och få igång ett anfallsspel.

– Ekdal ska spela, han är på gång och har varit bra i landslaget. Ekdal gjorde Wernbloom bättre, i alla fall i matchen mot Norge. Med det resonemanget skulle jag också ge de två chansen från start mot Irland.

När det gäller mittbacksparet hoppas Henriksson att Hamrén väljer bort den hårdföre Jonas Olsson och i stället ställer upp med Mikael Antonsson och Per Nilsson.

Radiosporten direktsänder Irland-Sverige fredag 6 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista