Özil till Arsenal känns klockrent

Det finns nästan alltid en hake när en europeisk toppklubb köper en storspelare. Är priset för högt? Särskilt med tanke på spelarens ålder? Kommer ens den här spelartypen rimma väl med lagets spelsätt?

Men igår, på den sista dagen med öppet transferfönster, gick en affär i lås som närmast får räknas som en anomali i sammanhanget.

Arsenal lyckas värva storstjärnan Mesut Özil från Real Madrid för motsvarande cirka 500 miljoner kronor.

En hisnande summa pengar och med råge Arsenals dyraste spelarköp genom alla tider. Ändå är jag övertygad om att det här blir en affär som inte bara blir en succé, det kommer att räknas som ett fyndpris.

Läget att värva Özil uppstod då Bale blev klar för Real och Özil plötsligt såg ut att vara utanför startelvan, med Ronaldo och Isco före sig i hackordningen.

Jag tror att på sikt hade han kunnat slå sig in som förstaval ändå, men Özil valde alltså att leta nya alternativ. Arsenal känns som ett klockrent val.

Här kommer han till en klubb som spelar en fotboll som passar honom perfekt, till en manager som alltid haft ett gott öga till honom (Wenger försökte värva Özil redan när Madrid hämtade honom från Bremen) och kanske framför allt: till en klubb som i år letat efter en fixstjärna och karaktärsspelare att definiera sig med.

Om någon tvekat på hur efterlängtat detta varit för supportrarna - kolla reaktionerna på sociala medier. Det här är en prestigevärvning som ger ringar på vattnet.

Avslutningsvis, vad kommer Özil att bidra med på planen? Det enkla, snabba svaret är: Mål. Eller kanske snarare: Poäng.

Ingen spelare i någon liga har levererat fler målgivande passningar än Özil de två senaste säsongerna. Han är mästerlig på det som ofta beskrivs som något av det svåraste inom fotbollen: den sista, avgörande passningen.

Särskilt Arsenal har länge saknat en sådan spelartyp, deras fina passningsspel har ofta blivit lite för omständligt och ibland gått mer i sidled än framåt.

Glöm heller inte bort att Özil faktiskt är en bra målskytt också, även om det i Real bakom Ronaldo gjort lite avkall på det.

I pågående VM-kval är Özil till exempel Tysklands bäste målskytt på fem mål.

(3 sep)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista