Foto: TT, collage SR.
basket-EM

Analys: Här är svenska truppen

Lyssna på EM-porträtt
1:21 min

Radiosporten ger er fakta, analys och portätt på de svenska spelarna.

Jonas Jerebko
Ålder: 26 år
Längd: 207 cm
Klubb: Detroit Pistons (USA)
A-landskamper: 33
Sveriges storstjärna och lagkapten. Måste spela bra och mycket för att Sverige ska lyckas i EM. Är en mångsidig spelare som alltid ger allt för laget både offensivt men även i defensiven där han är extremt jobbig att möta.


Jeffery Taylor
Ålder: 24 år
Längd: 203 cm
Klubb: Charlotte Bobcats (USA)
A-landskamper: 3
En atletisk NBA-spelare som har genomgått en stor utveckling sitt första år i NBA. Säker på skott utifrån samtidigt som han har förmågan att hitta vägen in till korgen och kan därifrån bjuda på en och annan läcker dunk.


Joakim Kjellbom
Ålder: 34 år
Längd: 213 cm
Klubb: Norrköping Dolphins
A-landskamper: 125
Sveriges längsta spelare blir en nyckel i EM. Det gäller att Källbom, som trots sina 2.13 inte är så stor i kroppen, hittar ett sätt att avlasta skyttarna genom att sätta poäng inifrån korgen. Förlitar sig mer på finess än styrka för att sätta poängen inifrån.


Brice Massamba
Ålder: 25 år
Längd: 207 cm
Klubb: Etoile du Sahel (Tunisien)
A-landskamper: 35
En stor och stark spelare som spelar väldigt fysiskt och utnyttjar sin tyngd. Spelar framförallt i defensiven där han är parkerad under korgen för att plocka returer och sätta stopp för motståndarnas inside-spel.


Thomas Massamba
Ålder: 28 år
Längd: 185 cm
Klubb: Lukoil Academik (Bulgarien)
A-landskamper: 70
En riktig vinnare som vunnit ligan i alla länder han har spelat i. Ett fysmonster som alltid varit otroligt nyttig i defensiven som de senaste åren även utvecklats offensivt.


Kenny Grant
Ålder: 31 år
Längd: 188 cm
Klubb: Nancy (Frankrike)
A-landskamper: 78
Kan spela både point guard och shooting guard och hade en stor roll i att Sverige kvalificerade sig till EM med sitt skarpa skytte. En smart spelare både framåt och bakåt.


Ludvig Håkansson
Ålder: 17 år
Längd: 187 cm
Klubb: FC Barcelona (Spanien)
A-landskamper: 5
17-årig jättetalang som spelar väldigt moget för sin ålder. Sveriges framtid på point guard-positionen. Har spelat tre ungdoms EM och blivit uttagen i All tournament team i två av dem.


Anton Gaddefors
Ålder: 24 år
Längd: 200 cm
Klubb: Sundsvall Dragons
A-landskamper: 17
En av Sveriges bästa spelare i EM-kvalet med sitt skytte. Atletisk spelare som har haft skadeproblem de senaste åren. Nu är han tillbaka i form igen och kommer bli en viktig avlastare till Jerebko och Taylor.


Viktor Gaddefors
Ålder: 20 år
Längd: 203 cm
Klubb: Virtus Bologna (Italien)
A-landskamper: 5
Precis som sin bror en atletisk spelare som båda kan attackera korgen och skjuter bra utifrån och brukar lyckas även mot större motståndare. Har utvecklats i defensiven de senaste åren.


Jonathan Skjöldebrand
Ålder: 30 år
Längd: 204 cm
Klubb: Hapoel Tel-Aviv (Israel)
A-landskamper: 42
En stor och stark spelare som kan avlasta i returtagningen. Har dock störts av en ryggskada under EM-förberedelserna så hans form känns väldigt oklar.


Erik Rush
Ålder: 25 år
Längd: 197 cm
Klubb: Cimberio (Italien)
A-landskamper: 24
En mångsidig spelare som spelar stabilt försvar men som även kan hota framåt. En av många som slåss om guardpositionerna.


Dino Pita
Ålder: 25 år
Längd: 192 cm
Klubb: Södertälje Kings
A-landskamper: 16
En aggressiv och tuff försvarspelare som jobbar stenhårt hemåt men kan även utmana framåt. Brukar ligga runt 90 procent på sitt trepoängsskytte.

Lena Sundqvist
lena.sundqvist@sverigesradio.se

Petra Svensson
petra.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".