Arkivbild: Jonas Jerebko. Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX.

"Ska visa att vi kan spela basket"

3:42 min

Imorgon kliver dom svenska basketherrarna in i ett EM-slutspel för första gången på tio år.

Och man börjar med tuffast möjliga motstånd i form av förstarankade Grekland som tillsammans med Litauen, Frankrike och Spanien är storfavoriter till EM-guldet.

– Det ska bli kul att visa att Sverige kan spela basket på den just nu största basketscenen. Jag ser framemot att få representera Sverige i ett stort mästerskap, sa Jonas Jerebko efter dagens träning där han var med å körde för fullt och efteråt gav han lugnande besked om dom ryggproblem han dragits med den senaste veckan.

– Det känns bra. Jag kände inget efter träningen och jag känner inget nu. Det är nog mer ni som varit oroliga – inte jag.


Sverige är i EM:s kanske tuffaste grupp med Grekland, Finland, Ryssland, Turkiet och Italien.
För att gå vidare måste dom komma sämst trea.
En uppgift som det inte är många sav er lyssnare som tror att Sverige mäktar med. I våran omrösning på webben tror hela 88 procent att Sverige åker ut i gruppspelet och dom flesta av expertisen håller med er. Men inte spelarna.

– Vi tror på oss själva annars hade vi inte varit här. Man kan inte tänka att man ska förlora en match då kommer man göra det, säger Jocke Kjellbom som får medhåll av Jonas jerebko.

– Jag vet att vi kan slå alla lag här om vi spelar på vår absoluta topp och alla gör vad de ska.


Sverige är ett av EM:s kortaste lag med en snittlängd på 198,7 cm
Morgondagens motståndare Grekland är motstatsen. Deras kortaste spelare är storstjärnan Vassillis Spanoulis som mäter 1.92 och totalt i laget har de bara  fyra spelare under 2.03.
Sveriges två längsta spelare är Brice Massamba och 213 centimeter Jocke Kjellbom som kommer få det svettigt imorgon.

– Det kommer bli en tuff kamp. Jag väger 111 kilo och det är lite lätt på min position men jag får utnyttja att jag är kvickare än de riktigt stora spelarna.

Längd i all ära men det är Greklands kortaste spelare som också är deras bästa. Point guarden Vassillis Spanoulis styr Greklans spel och det är också honom som Sverige ska stoppa imorgon.
Den uppgiften faller på defensivexperten och fysmonstret Thomas Massamba.

– Jag tror inte att det går att stoppa en sådan spelare. Han har bevisat år efter år att det inte går. Vad man kan göra är att försöka minimera hans skott och se till att han inte får styra som han är van.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista