Åke Strömmer och A Lennart Julin.

Åke Strömmer död

Sportjournalisten och Radiosportens medarbetare under många år, Åke Strömmer, har avlidit 68 år gammal.


Åke Strömmer var ett fenomen. Ett formulerings-
fenomen. Det känns inte som att det dyker upp så särskilt många sådana. Och de allra flesta bleknar vid en jämförelse med Strömmer.

Medan vi andra, som försöker finna fungerande formuleringar, letar efter orden överallt, så sökte orden upp Åke och rasslade ut ur hans öppna mun; i rätt ordning, i ett fantastiskt tempo.

Vi är många som växt upp med Åke Strömmers briljanta beskrivningar av olika idrottsverkligheter och jag är säker på att många sportögonblick blev bättre bara för att Åke Strömmer var där.

Jag tror att Åke Strömmer skrek ”klarar, klarar, klarar...” 43 galna gånger i rad, när Patrik Sjöberg precis glidit över sin världsrekordhöjd på Stockholm stadion och vi är några stycken som fortfarande blir intensivt berörda av någon slags kombinerad stolthet och obegriplig lycka, när det referatet spelas upp.
Visst, det är stort med ett världsrekord, men utan Strömmer hade det inte blivit så himla bra.

Åke Strömmer berättade det han såg och han såg så mycket.

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se


Karriär i korthet:
Åke Strömmer kom till radion 1958 och blev med tiden förebild, stilbildare och legendar inom sportjournalistiken.

I par med Assar Rönnlund följde Strömmer som skidreporter svenska och internationella skidtävlingar och de refererade mellantider och målgångar i hela 25 år tillsammans. Många minns Strömmer som en av stora radiopersonligheter som Sven Jerring, Lennart Hyland och Lars-Gunnar Björklund.
1980 fick han Stora Journalistpriset.
Åke Strömmer avled på tisdagsmorgonen efter en tids sjukdom.

Åke Strömmer föddes 1936 i Härnösand. Han inledde sin journalistiska karriär som reporter på Västernorrlands Allehanda i Sollefteå och 1958 blev han reporter på Sveriges Radio. Dagens Eko följdes av tre år på lokalradion i Luleå, sedan Malmö och så blev det Radiosporten mellan åren 1963-78, de fyra sista åren som chef. 1979-84 var han distriktschef på Sveriges Radio i Falun.

Därefter väntade chefskap för Borlänge Folkets Hus innan han 1987 återvände till radion. 1996 avtalsspensionerade han sig från Sveriges Radio och jobbade därefter för andra mediebolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".