Irländske journalisten Philip O'Connor (t.v.) och Irlands italienske förbundskapten Giovanni Trapattoni. Foto: Privat.
vm-kvalet

Trapattoni är Irlands moment 22

Philip O'Connor: "Det här är en av de största händelserna det här året"
8:46 min

Inför den så viktiga VM-kvalmatchen mot Sverige på fredag är Irlands italienske förbundskapten Giovanni Trapattoni alltmer ifrågasatt.

Det menar bland andra  Philip O Connor, irländsk journalist bosatt i Sverige, som Radiosporten har träffat i Dublin.

– Resultaten i EM förra året var ju pinsamma, säger O'Connor som menar att de flesta irländska fotbollsfansen vill bli av med Trapattoni. Men alla irländare vill också att Irland ska gå till VM.

– Det är ett moment 22 eller kanske pest eller kolera, säger O'Connor.

– Om Irland förlorar mot Sverige så ryker Trapattoni, men då går inte heller Irland till VM, om Irland vinner blir vi inte av med Trapattoni.

Den nu 74-årige tränarlegenden Giovanni Trapattoni har tränat Irland sedan 2008 och har ett frostigt förhållande till den irländska pressen. Trapattoni har alltid en tolk med sig men vill i alla fall svara på engelska, något som ofta har lett till många feltolkningar och missuppfattningar.

Den irländske journalisten Philip O'Connor passar också på att varna Sverige för vad som väntar på fredag. Runt 50 000 sjungande irländska fans kommer att göra allt de kan för att störa svenskarna. Alla minns vad som hände här i Dublin 2006 när Irland körde över Sverige och vann enkelt med 3-0, det vill irländarna uppleva igen.

När det gäller irländska spelare att se upp med lyfter O'Connor först och främst fram James McCarthy, den unge mittfältaren som precis har skrivit på för Everton. Det är han som ska styra det irländska spelet från det centrala mittfältet.

– Givetvis måste svenskarna också passa sig för legenden Robbie Keene och Jonas Olssons lagkamrat i West Bromwich, Shane Long, säger O'Connor som med ett ben i Irland och ett i Sverige säger sig vara neutral.

– Oavsett vem som vinner i morgon är i alla fall jag en vinnare, avslutar O'Connor leende i solskenet i Dublin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".