Här är Sveriges tre nyckelspelare

Inför Sveriges landskamper brukar jag plocka fram tre viktiga nycklar till svensk seger. Till kvällens match i Dublin väljer jag att istället fokusera på de tre spelare som har varsin nyckeluppgift som är extra viktig mot Irland.

Per Nilsson - en ledare

Sverige spelar utan någon av de mittbackar som startat majoriteten av kvalmatcherna. Med Granqvist avstängd och Olsson petad (får vi förmoda) så är det en i dessa sammanhang oerfaret svenskt mittlås.

Irländarna är självklart inte dummare än att de kommer att försöka utnyttja det, och kommer säkert att i början av matchen sätta de svenska mittbackarna i arbete.

Då är det viktigt att hela den svenska backlinjen vågar stå upp högt i banan, att man inte blir passiva eller oroliga för att irländarna ska slå in bollar bakom svensk fyrbackslinje.

Vi vet också att de irländska anfallarna gärna söker sig ut mot kanterna i uppspelsfasen vilket gör att svenska backarna måste göra ganska långa förflyttningar.

Allt detta försvarsarbete kräver organisation och om inte det samspelta finns där kräver det en försvarschef som tar ansvaret att styra övriga.

Jag hoppas att Pelle Nilsson - som i klubblaget Nürnberg vecka efter vecka visar just dessa egenskaper - tar med sig det även till landslaget.

Han måste också våga ryta till och korrigera om man märker att backlinjen hamnar fel. Och göra det i tid. Tyvärr har landslaget en tendens att i ganska långa stunder i matcherna ligga fel i positionerna och det tar alldeles för lång tid innan man lyckas rätta till misstagen.


Albin Ekdal - en bollvinnare

Albin Ekdal bidrar med mycket på det centrala mittfältet. Det mest iögonfallande, och det som blir mest omtalat, är hans offensiva intentioner med ett driv framåt och förmågan att lirka in bollar centralt till anfallarna.

Jag vill hålla fram ett annat offensivt vapen Ekdal har - hans försvarsarbete.

Även om inte "bollvinnare" är ett epitet man omedelbart sammanknippar med Ekdal så tycker jag att han ska ha mer erkännande för hur han använder sin fina spelförståelse till att göra försvarsarbetet till ett offensivt vapen.

Ekdal är nämligen mycket duktig på att bryta både passningar och dribblingar med ett tillslag framåt i banan - som antingen blir en passning framåt eller att han själv kan ta fart mot motståndarnas mål.

Vi vet att det kommer att bli en kamp på innermittfältet i kväll och då väljer jag alla dagar i veckan Ekdals smarta arbete än till exempel Wernblooms grovjobb.


Zlatan Ibrahimovic - en poängmaskin

Om Zlatan gör en bra match så vinner förmodligen Sverige.

Goddag, yxskaft. Den enklaste "analysen" man kan göra inför den här matchen. Där det bland 22 startspelare finns en som är ljusår bättre än övriga.

Den här punkten handlar snarare om hur Sverige bär spela för att få ut mest av Zlatan, i form av målchanser. I hemmamatchen i våras backade det irländska laget ner väldigt långt mot eget straffområde vilket gjorde att Sverige inte vågade/kunde slå in bollar dit mot Ibrahimovic.

Som då blev frustrerad, ville komma in i spelet och långa stunder hamnade alldeles för långt ner i planen.

I den här matchen tror jag visserligen att irländarna kommer att ha ett högre utgångsläge, men oavsett det så måste Sverige oftare hitta passningar till Zlatan närmare straffområdet.

Då kommer målen.

(6 sep)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista