SHL 2013-14 : Luleå HC, 33 Andreas Hjelm, Foto: Stig Kenne / SCANPIX.
shl

Här är Luleås nya allsvenska fynd

4:20 min

Den förre SSK-backen Andreas Hjelm har alla förutsättningar att bli en toppback i SHL. Det påstår Luleå Hockeys tränare Jonas Rönnqvist.

Niklas Olausson, Pär Arlbrandt, Simon Hjalmarsson och Elias Fält. Det är fyra före detta allsvenska spelare som Luleå Hockey värvat och förädlat till landslagsspelare.

Till den här säsongen har fjolårsfinalisten skrivit kontrakt med en spelare som har förutsättningar att gå lika långt. Allt enligt Luleås tränare Jonas Rönnkvist.

– Hans fina skridskoåkning och goda speluppfattning gör att vi tror mycket på honom. Ett råämne med stor potential, säger Rönnqvist till Radiosporten.

25-årige Andreas Hjelm har aldrig spelat på högsta nationella nivå. Han har vunnit TV-pucken två gånger tillsammans med bland annat Jhonas Enroth, Stefan Riddervall, Oscar Eklund, Robin Figren och Patrik Lundh.

Det här med att vinna TV-pucken är han inte för övrigt ensam om i familjen. Andreas fyra år äldre bror Mattias har också fått lyfta den klassiska bucklan.

Efter juniorhockey med Södertälje flyttade Andreas Hjelm till Norge, där det blev tre säsonger med Storhamar.

– Tiden i Norge var värdefull för min utveckling. Jag fick ta mycket ansvar och mognade som spelare, säger Hjelm.

Han återvände till SSK. Fick pröva på spel i allsvenskan. Första säsongen producerade han beskedliga 14 poäng (7+7). Förra säsongen blev han tvåa i poängligan bland backar med 34 poäng (7+27).

Ett snack med Per Nygårds under inledningen av  säsongen låg bakom förvandlingen.

– Han tyckte jag såg ängslig ut och ansåg att jag måste rycka upp mig. Jag tog det på rätt sätt och efter det lossnade spelet, berättar Hjelm.

Det självförtroende han fick då har han tagit med sig upp till Luleå.

– Tempot är såklart högre men jag tycker att försäsongen fungerat bra.

Hans tröjnummer i Luleå är 33, samma nummer som Elias Fälth.

Frågan är om Hjelm får uppleva samma resa som Fälth fått göra.

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag har ingenting att förlora. Det enda jag vill är att få spela till mig en ordinarie plats i laget.

SHL-säsongen inleds lördag 14 september. Luleå inleder hemma mot Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista