KOPER 20130905 Jonas Jerebko mot Finlands Tuukka Kotti under matchen Finland-Sverige i Bonifika Arena på torsdagen i EM-basketens gruppspel. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX.
basket-EM

Finland krossade Sverige i basket-EM

4:00 min

Det blev förlust även i den andra matchen för de svenska basketherrarna i EM i Slovenien. Finland vann med 81-60 efter att ha sprungit ifrån Sverige i den andra perioden.

Det helt jämnt, 27-27, efter den första perioden, och Sverige såg ut att bjuda på mer vilja och frenesi jämfört med matchenmot Grekland på onsdagskvällen.

Men det tog snabbt slut. Den andra peioden vann Finland med 21-4, och Sverige fikc koncentrera sig på att hålla nere siffrorna.

– Finland spelar bättre basket än vi ikväll, säger Sveriges Kenny Grant.

Sverige visade stundom upp ett slarvigt spel, och noterades bland annat för 21 turnovers.

– Det är för mycket. Vi gör ett bättre jobb i returerna än i förra matchen, men vi måste göra ett bättre jobb med att kontrollera bollen. Och så måste vi sätta skotten också. Vi skjuter okej från trepoängslinjen, men vi måste bli bättre på tvåorna också. 

NBA-stjärnorna Jeffery Taylor och Jonas Jerebko var i stort sett de enda som levererade framåt för svensk del. Taylor stod för 19 poäng och Jerebko för 12.

Sverige spelar nästa match mot Ryssland på lördag. Därefter väntar matcher mot Turkiet och Italien. Seger i två av matcherna kan räcka för att Sverige ska ta sig vidare till nästa gruppspelsrunda. De tre bästa lagen från varje grupp går vidare.

– Det är bara att hoppas att Finland fortsätter att vinna, så att det går bättre för oss mot de andra lagen som har förlorat. Men vi kan inte tänka så långt fram, nu är det Ryssland på lördag och det är do or die. Vi måste vinna den, säger Kenny Grant.

Lena Sundqvist
lena.sundqvist@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista