KOPER 20130905 Jonas Jerebko mot Finlands Tuukka Kotti under matchen Finland-Sverige i Bonifika Arena på torsdagen i EM-basketens gruppspel. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX.
basket-EM

Jerebko: "Vi måste spela hårdare"

2:52 min

Stillstående spel och slarv under korgarna. Det var vad som fällde Sverige mot Finland enligt NBA-stjärnan Jonas Jerebko.

Tolv poäng och fyra returer blev Jonas Jerebkos facit i 60-81-förlusten mot Finland. Men trots att hans eget spel fungerade bättre än i öppningsmatchen, var det en väldigt missnöjd Jerebko som kom till Radiosportens mikrofon efter matchen.

– Det blir bättre och bättre, men det spelar inte så stor roll när man förlorar.

Precis som mot Grekland var Sverige med bra de första tio minuterna, men sedan tappade Sverige och Finland kunde vinna den andra perioden med hela 21-4.

– I andra blir det väldigt stillstående, vi släpper in för många enkla returer. Vi måste spela hårdare än så om vi ska vinna, säger Jerebko.

– Vi måste få bollen att röra på sig mer och vi måste ha mer folk med i vårat anfall.

Mycket av Sveriges spel framåt gick genom just Jerebko och Jeff Taylor. När Jerebko blev förpassad till bänken tidigt i tredje perioden efter att ha dragit på sig sin fjärde foul dog en stor del av det svenska anfallet.

– De andra lagen har ju ägnat sig åt scouting och vet att det är vi som kommer att ha bollen mycket, så det öppnar ju automatiskt för andra spelare att steppa upp och det är någonting som vi måste jobba på.

Nu väntar Ryssland på löradg för svensk del. En match som Sverige måste vinna för att hoppet om avancemang ska leva vidare.

– Jag får prata med mina italienska vänner som slog dem härom dagen och se vad de gjorde för någonting, säger Jonas Jerebko.

Lena Sundqvist
lena.sundqvist@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista