Foto: Janerik Henriksson/TT
basket-EM

Dino Pita: "De har byggt laget på det sättet"

Dino Pita kritisk till lagbygget efter Finlandsmatchen
3:29 min

Sveriges anfallsspel går i stort sett bara genom Jeffery Taylor och Dino Pita. För mycket?

– Det går inte att göra så mycket åt det nu, säger Sveriges Dino Pita.

Sverige inledde piggt mot Finland och hade likaläge, 27-27, efetr den första perioden. Men sedan rasade allt ihop i den andra och svenskarna lyckades bara göra fyra poäng på tio minuter.

– Visst, vi kommer ut väldigt väldigt aggressivt och vill visa att vi är här för att slåss. Sen tappar vi energin på nåt sätt, likadant som i går (läs: onsdags) och de sätter några treor. På något sätt känns det som att det tar luften ur oss, säger Sveriges Dino Pita.

– Sen blir det lite mer individuella prestationer i stället för att spela som ett lag. Vi måste kolla på det.

Pita fick komma in mot slutet i öppningsmatchen mot Grekland och stod för en bra prestation. Nu blev det betydligt mer speltid, över 22 minuter, men bara fyra poäng.

Bästa poängplockare i det svenskalaget blev som vanligt Jeffery Taylor, 19 poäng, och Jonas Jerebko, 12. 

– Mycket av vårat spel bygger på våra två stora stjärnor och när dom har det svårt att attackera då blir det så att vi andra står stilla eftersom vi förväntar oss att de två ska skapa för oss alla andra, säger Dino Pita.

– Sen när vi kommer tillbaka där i fjärde perioden och går från 19 till 13, då börjar vi spela runt bollen och det blir lite flyt i spelet. Det är lite så vi måste spela. När vi står stilla med bollen och försöker skapa ur ingenting, då blir det svårt för oss.

Flera gånger under matchen valde svenska spelare att spela ut bollen till Taylor eller Jerebko, i stället för att gå på egna avslut.

Från sidan får man känslan att ni inte riktigt vågar?

– De har byggt laget lite så att det ska vara så, och det är inte så mycket man kan göra åt det just nu utan det är bara att försöka göra så gott man kan utifrån situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".