Foto: TT
basket-em: krönika

Range: "Vad är det som händer i period två?"

Det är en fråga man bär med sig inför EM-matchen mot Ryssland i morgon, liksom frågan om Jerebkos rygg.

I de två inledande matcherna den andra quartern inneburit svenska ras, inte bara poängmässigt utan även spelmässigt.

Grekland gjorde 24-8 mot Sverige i premiären och Finland följde upp med 21-4. Och detta har varit följden av spelhaverier där anfallsstruktur varit en bristvara.

Varför och varför just där?

titta på video för att se vad som går snett. Några svar hade han men de förklarar knappast bara fyra gjorda poäng i en period mot Finland.

Jerebko har tidigare betonat behovet av 100 procent av svenska spelare hela tiden och där hittar vi nog en del av förklaringen.

Efter den första quartern sjunker procentsatsen helt enkelt.

Titta bara på Jeff Taylor och jämför den första och andra quartern. Och så en sak till.

Vi som tittar på vet helt enkelt inte hur enormt tuftt det är i såna här matcher - på den här nivån. Våra motståndare Grekland och Finland vet det. Grekland är en världsnation och Finland gjorde det bra i förra EM och har ett lag som kan göra det som krävs.

De flesta svenska spelarna saknar ännu den erfarenheten. Det gör inte de finländska. Tio stycken deltog i förra EM.

Låt mig belysa så här:

Roope Ahonen som Borås värvat från Solna är rookie i den finländska truppen. Han fick en minut i matchen mot Turkiet och sex minuter mot Sverige. Det är så man lär sig spela EM-basket för framtiden.

Det är också så våra svenska spelare lär sig sin läxa men den hårda vägen.

Till sist undrar jag hur illa ställt det egentligen är med Jonas Jerebkos rygg? Humöret verkar i alla fall inte vara på topp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista