Moa Hjelmer. Foto: Björn Larsson/Scanpix.
finnkampen

Radiosportens superguide till Finnkampen 2013

4:10 min

Både Sveriges damer och herrar är favoriter till att vinna Finnkampen som avgörs i helgen. Radiosportens Alexander Lundholm listar här nyckelgrenarna.

Nyckelgrenar herr:

1500 meter:
Här har Sverige 12-10 sett till årsbästa. Sverige bör ta platserna 2, 3 och 4 i mål, bakom Niclas Sandells. Men det kommer som vanligt bli tajt och tufft på denna distans, som mer liknat kampsport än löpning genom åren.

3000 m hinder:
Sverige är betydligt svagare i denna gren nu jämfört med för några år sedan och Finland har ett övertag inför. Men bortsett den överlägsna Jukka Keskisalo är det jämt sett till årsbästa. Här kan det bli en spurt med många poäng på spel.

Stav:
Sverige har ett knappt övertag i statistiken. Men Alhaji Jeng och Melker Svärd Jacobsson, som är Sveriges två bästa hoppare, rev ut sig på ingångshöjden på SM. Stavhopp är chansartat och Finland har tre kompetenta hoppare.

Längd:
Ett oerhört jämt startfält, där Michel Tornéus sticker ut. Han lär vinna grenen men kan mycket väl ha tre finska hoppare precis bakom sig. Rutinerade Mattias Sunneborn finns inte med i det svenska laget. Det är istället unga Johan Taléus och mångkamparen Fabian Rosenquist som ska försöka slå 7.60-hopparna från Finland. Kan sluta hur som helst.

Nyckelgrenar dam:

3000 m hinder:
Kommer troligtvis att bli oerhörda avstånd. VM-löparen Sandra Eriksson kommer troligtvis ge Finland grensegern. Finland har en starkare trio totalt sett. Här är det viktigt att Charlotta Fougberg slår någon av de starkaste finskorna och att Klara Bodinsson besegrar den sämsta finska löparen. Men annars lutar det åt finsk seger.

400m häck:
En gren där Sverige och Finland saknar starka kort. Frida Persson kan ta hem segern, men de två andra svenskorna får kämpa för att inte hamna längst bak i resultatlistan. Förmodligen en poängövervikt för Finland.

Längd:
Erica Jarder är en VM-finalist och ska vinna längdhoppet. Tyvärr är det ett stort glapp ner till övriga svenska hoppare. Som tur är så är Finlands två sämsta hoppare på exakt samma nivå som Sveriges två sämsta. Här kan vad som helst hända bakom Erica Jarder.

Diskus:
En mycket jämn gren, där Sverige statistiskt är etta, fyra och femma. Men det kan bli tvärtom. Här lär det bli en kamp om segern mellan Sofia Larsson och Sanna Kämäräinen. Där bakom kommer det bli lika tufft, inte minst om att undvika sistaplaceringen.

Spjut:
Sofi Flink är stjärnan i det svenska spjutlaget, som annars är betydligt sämre än Finlands. Viktigt att Sofi Flink vinner grenen för att Sverige inte ska förlora grenen stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista