Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
basket-EM

Brad Dean efter tunga starten: "Det är mitt fel"

4:16 min

Två matcher, två förluster för det svenska laget i basket-EM. Inte oväntat. Men sättet Sverige spelat och förlorat på har inte varit bra. Nu svarar förbundskapten Brad Dean på kritiken.

Två matcher och två förluster. Det är facit för det svenska basketlandslaget.

Förlusterna i säg är inte så mycket att säga om – Sverige är ett orutinerat landslag när det kommer till spel på den här nivån. Men sättet de har spelat och förlorat på har inte varit bra.

Radiosportens expert Nina Baresso kritiserade avsaknaden av en svensk spelidé efter gårdagens förlust mot Finland.

Förbundskapten Brad Dean har hela tiden varit tydlig med att spelet ska kretsa runt NBA-spelarna Jonas Jerbko och Jeffery Taylor vilket har lett till att Sverige har tappat lagspelet och Jeff och Jonas får allt för ofta utmana ensam mot två eller tre motståndare.

– Det är inte det att de spelar själviskt de vill bara så mycket men vi måste hitta ett annat sätt att spela med dem fortfarande i spetsen, säger Dean som menar att NBA-spelarna måste ha mer förtroende för sina lagkamrater

– Samtidigt som deras lagkamrater måste spela bättre. Det är en balansgång men vi måste försöka hita andra alternativ och tro på det.

Dean tycker att det är helt naturligt att det blir mycket fokus på Taylor och Jerebko och på frågan om laget har fokuserat för mycket på dem tar han på sig ansvaret.

– Det är mitt fel, men även spelarnas fel. Alla måste lyfta sin nivå.

När Taylor och Jerebko inte har varit på planen har det uppstått stora problem för Sverige och det är bland annat här som Nina Baresso saknat en klar plan från förbundskaptenen hur man spelar utan dem på planen.

– Jag ska prata med spelarna om det och förhoppningsvis blir det bättre.

Lena Sundqvist, Slovenien
lena.sundqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista