Foto: Scanpix

Sverige mot dubbelseger i finnkampen

1:15 min

Starten var knackig. Sedan klev de svenska affischnamnen fram. Efter första dagen talar nu allt för dubbel svensk seger i Finnkampen.

Finlands damer började med två trippelsegrar, på korta häcken och i tresteg. När Sverige sedan tog färre poäng än väntat i den ena grenen efter den andra undrade man om den förväntade storsegern alls skulle bli av.

Då kom de till undsättning, profilerna. Moa Hjelmer, Irene Ekelund, Sofi Flink och Angelica Bengtsson tog var sin grenseger och har stor del i att Sverige trots allt leder, 105-100, inför söndagen.

Bengtsson var dock nära ett rejält misslyckande efter två rivningar redan på ingångshöjden 4,24.

– Jag var jättearg efter andra försöket för jag förstod inte vad som var fel. Men det var bara att samla sig och då gick det. Det var väldigt roligt eftersom att det är väldigt jämnt i alla grenar så varenda poäng vi kan få är väldigt viktig för laget, sade Bengtsson.

Hjelmer vann på 400 meter, Sveriges enda trippelseger på damsidan under lördagen. Flink vann spjuttävlingen för andra året i följd och Irene Ekelund vann 100 meter under sin första seniorfinnkamp.

– Det kändes väldigt bra. Det var bara att springa på. Vi försöker kämpa på för att få så många poäng som möjligt, sade Ekelund som tillsammans med Hjelmer springer 200 meter under söndagen.

Herrarnas seger ser ut att bli ännu klarare - ledning 112-92 - även om många sett till sina årsbästan underpresterade. Bland annat blev det förlust 10-11 på 10 000 meter, där Sverige förväntades ha ett stort poängövertag. Anledningen var Olle Wallerängs strykning på grund av sjukdom. Inte nog med att Sverige förlorade tänkta Walleräng-poäng, ersättaren Fredrik Uhrbom hade en obehaglig eftermiddag.

Med 200 meter kvar av loppet bar inte längre benen i den stekande septembervärmen och Uhrbom, med akut vätskebrist, bars ut på bår och fick dropp. Någon timme efter loppet mådde han bättre, enligt landslagsledningen.

Av de svenska herrarna imponerade släggkastaren Mattias Jons allra mest. Han gjorde sin bästa släggtävling hittills och vann i överlägsen stil på 76,39, en förbättring av hans personliga rekord med åtta centimeter.

– Perfekt att det skulle hända just här mot finnarna. Fantastiskt, jag kände under de sista tre försöken att det var på g, säger Jons.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista