Triathlon

Trots skadan - gör halv Ironman

3:27 min

Om inte  en VM-seger  i halv Ironman-Distans  i Las Vegas idag hade varit huvudmålet för Lisa Nordéns hela säsong kanske hon avbrutit sin satsning när hon skadade foten i Stockholm.

Men nu står hon där redo för start med en hårt tejpad fot och med trots allt ganska stora förhoppningar.

– Jag hoppas helt enkelt  att den ska hålla för loppet, jag har inte provsprungit den sen loppet i Stockholm så jag hoppas att det ska funka

Egentligen vet inte Lisa hur det blir med foten förrän efter simningen och cykel-delen av denna  triathlontävling som   är mer än dubbelt så lång som den Olympiska versionen

– Nej, mentalt gör jag så att jag kommer  tejpa foten  på morgonen sen kommer jag inte tänka så mycket mer på den utan genomför tävlingen som att jag ska gå i mål, när jag väl kommer till löpningen så får jag ta det beslutet då .

Skadan och den eventuella smärtan  är inget som påverkar vare sig simningen eller cyklingen

– Inte alls det är bara belastningen i själva löpningen. Jag kan stå och gå och småhoppa och göra tåhävningar också vilket gör att det känns ganska positivt att det ska kunna gå att springa också. Men sen springer man ju ganska snabbt- och 21 kilometer är ju ganska långt...

Lisa älskar utmaningen av Halv Iron Man distansen och de nya konkurrenterna och de olika förutsättningarna. Hon har vunnit två tävlingar på distansen i år. Hon vill ha den här VM titel som står på spel nu- om det inte blir i år kommer hon försöka igen.

Hennes konkurrenter som är vana vid långlopp-(flera av dem ska vara med i fulldistans Iron Man senare på säsongen) säger att Lisa och andra som kommer från olympisk triathlon är stressande att möta för att de går ut så hårt- inte minst i cyklingen.

– ITU ( Internationella Triathlom förbundets VM serie)  är ju väldigt tuff och konkurrensen väldigt hög , säger Lisa- vi  därifrån har ”fler växlar” än de här tjejerna på ett sätt. Men  de vi saknar är kanske rutinen-det är svårt att anpassa sig till att tillgodogöra sig näring, äta och dricka under ett lopp på över fyra timmar så man inte går in i väggen. I en tvåtimmarstävling är det lätt.

Lisa känner sig ganska säker på simningen och cyklingen där hon ju tränat för fullt.  Hon hoppas vara med i topp-fem av tävlingen  när löpningen börjar:

– Om man ser vad jag  gjort på cykeln i träning så borde jag kunna var med i den absoluta toppen när jag kliver av cykeln. Det är där jag vill vara med när jag tävlar, jag vill inte ligga så långt bak i fältet det är inte lika roligt...

Annika Greder Duncan
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista