20130908 Fotbollsarenan i Astana (Kazakstan) där Sverige möter Kazakstan i VM-kvalet tisdag 10 september. Infälld i höger bildkant: Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson. Foton: Sveriges Radio.
vm-kvalet

"Det måste vara Sveriges plan mot Kazakstan"

Richard Henriksson: " Det kan vi som lag göra mycket bättre än Kazakstan"
4:10 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson har strategin klar inför tisdagens viktiga VM-kvalmatch borta mot Kazakstan.

– Det är en väldigt stor och häftig arena som ligger en bit utanför stadskärnan. Det ser imponerande ut så här vid första anblicken, säger Richard Henriksson på plats i Astana.

Normalt sett ska Sverige vinna mot Kazakstan, menar Henriksson. Men det finns ändå en oro inför mötet som spelas med avspark klockan 22.00 under tisdagen lokal tid - 18.00 svensk tid.

– Det är en match som Sverige ska vinna, Sverige är ju bättre än Kazakstan. Men vi vet också att lag har varit här förut, trott att det har varit en enkel match och fått det väldigt tufft.

Österrike fick "bara" oavgjort och Irland vände underläge 0-1 till seger med 2-1 i slutminuterna.

– Sverige måste prestera bra för att det ska bli en lätt match. Om Sverige inte gör en bra insats så kan det gå vägen, men det kan också bli ett katastrofresultat, säger Henriksson.

Hur ska Sverige spela?

– Sverige måste diktera tempot mot Kazakstan. Sverige måste alltså se till att passningsspelet går snabbt. Det kan vi som lag göra mycket bättre än Kazakstan.

– Och då kommer kazakerna springa och jaga. De blir trötta, att det någon gång blir fel och då har Sverige kvalitén offensivt att utnyttja de misstagen. Det måste vara Sveriges plan i den här matchen.

Radiosporten direktsänder Kazakstan-Sverige tisdag klockan 18.00 direkt i P4 och via mobilapplikationen Radiosporten Play.

Roger Burman, Astana
roger.burman@sverigesradio.se

Dag Malmqvist, Astana
dag.malmqvist@sverigesradio.se

Martin Sundelius, Stockholm
martin.sundelius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".