Sebastian Vettel utbuad på Monza

Inget snack om vem som dominerade Italiens GP på den klassiska Monza-banan. Sebastian Vettel.

Och han var absolut medveten om att han körde på fientligt territorium. På väg tillbaka till depån efter loppet sa han i radion till teamet att ju mer de buar dessto bättre har vi lyckats. Buropen var många och höga.

Lite applåder fick han dock när han sa att en pallplats på Monza är den bästa på hela säsongen.

Dessto mer fick självklart Alonso när han gick fram till kanten på den höga pallen och hissade upp pokalen i luften och pekade på alla tifosis. Ett försök att svara på den kritik han fått för att öppet ha klagat på att hans Ferrari inte är bra.

Den dummaste kommentaren kom i Ungern när han sa att i födelsedagspresent ville han ha en Red Bull. Sedan dess har spanjoren sagt flera oöverlagda saker. Men skall man döma av reaktionen när ha stod på pallen var det tydligen inte många som läst vad han sagt. Eller så struntade de fullständigt i det.

Ferrari-presidenten Luc di Montezemolo tog honom i örat, dock inte bokstavligen, och sa att man kritiserar inte Ferrari. Fransmannen Alain Prost gjorde det och fick sparken.

Mark Webber möttes också av jubel när han sa tack till Monza. En fantastisk bana och otrolig publik. Det var ju australiensarens sista F1-lopp i Europa.

Loppet är det snabbaste av alla. På andra delen av banan var Lewis Hamiltons toppfart 338 km/tim. Engelsmannen klockades också för loppets snabbaste varv med ett snitt på 242,9 km/tim.

Bernie Ecclestone har sagt att många länder står i kö och vill ha ett formel 1-lopp och att inte ens en sådan klassiker som Italiens GP är säkert, utan kan strykas. Reaktionen blev brutal och flera tidningar sa att han var inte välkommen. Vad han sa var rena rama helgerånet.

Ingen kommer att sakna Indien eller Sydkorea nästa år, men skulle han stryka Monza skulle inte bara tifosis utan även samtliga förare göra uppror.

Det här var sista loppet för säsongen i Europa. F1 ger sig ut på en turné som börjar med Singapore och fortsätter sedan till Korea, Japan och Indien följd av en avstickare till Abu Dhabi och vidare till Austin i Texas och avslutas som vanligt i Brasilien.

Skall någon kunna putta ner Vettel från tronen? Knappast.

Men en liten varning. Alonso säger att han kommer att satsa allt i de sista loppen för han har inget att förlora.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista