Foto: Scanpix
OS - Brottning

Brottningen vann tillbaka OS-plats

2:45 min

Brottning har vunnit tillbaka sin plats i de olympiska spelen efter en omröstning på söndagen.

Brottningen vann omröstningen före squash och baseboll/softboll. Brottningen togs bort som OS-gren i februari då IOK ville förnya grenarna.

– Det är klart att det är ett jätteroligt besked för mig och alla inom sporten, säger brottaren Sofia Mattsson till Radiosporten.

Det har varit en OS-gren i samtliga spel förutom det 1900. Sporten har haft problem med sitt regelverk, administration, jämställdhet mellan könen och sin verksamhet men kastades oväntat ut tidigare i år.

– Problemet är att det har varit regeländringar alldelles för ofta men det här året har brottningen jobbat mycket med att förenkla reglerna.

När IOK tog bort brottningen, så tvingades sporten söka återinträde för spelen 2020 och 2024 i kamp med sju andra idrotter. I slutet av maj krymptes antalet till tre och brottningen var en av dem.

Internationella brottningsförbundet (Fila) har under det senaste halvåret genomfört en rad förändringar:

Schweizaren Raphael Martinetti sparkades som ordförande. In kom den serbiske affärsmannen och Nenad Lalovich, som aldrig brottats själv.

Redan till Rio de Janeiro har det beslutats att två herrklasser tas bort och två damklasser tillkommer. Det betyder totalt tolv herrklasser, sex vardera i fristil och grekisk-romersk stil, samt sex damklasser (fristil).

Reglerna ändrades för att få bort passiv brottning. Viktigast var att det blev förbjudet att låsa motståndares handleder i stående brottning. Det har radikalt ökat poängtilldelning.

Sofia Mattsson har varit med i flera OS och räknar med att ta sig till OS i Rio 2016. Efter dagens besked kan det bli aktuellt att fortsätta brottas ännu längre.  

– Det är klart att man tänker att man ska hålla på så länge det är kul. Nu när det blev klart att det ska va med även 2020 blir det lättare att motivera sig.

Vid omröstningen bland IOK-medlemmarna fick brottningen överlägset flest röster. Brottningen fick 49 av de 95 rösterna, baseboll/Softboll 24 och squash 22.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista