1 av 3
Foto: Jenny Sanner Rosqvist/Sveriges Radio
2 av 3
Tidigare längdskiddrottningen Annete Böe. Foto: Jenny Sanner Rosqvist/Sveriges Radio
3 av 3
Reidar Strisland är en av många oslobor som säger NEJ till OS i Oslo av ekonomiska skäl. Foto: Jenny Sanner Rosqvist/Sveriges Radio
olympiska nyheter

OS 2022 - i kväll röstar Osloborna

1:20 min

I Oslo hålls det idag folkomröstning om staden ska ansöka om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2022. Samma OS som ju Stockholm kanske också ska ansöka om.

En av dom som stöttar en ansökan från Oslo är oslobon och fyrfaldige Os-guldmedaljören i alpint Kjetil André Aamodt.

Ett lyft för såväl idrotten som staden anser han, en av dom som in i det sista kampanjar för att osloborna ska rösta JA till att ansöka om OS och Paralympics 2022 - då är det 70 år sedan Oslo arrangerade OS senaste - 1952. Den här gången är planen att ansöka tillsammans med 1994-års succéarrangör - Lillehammer - där tre av grenarna ska hållas enligt förslaget.

Folkfest och stadsutveckling är några av argumenten FÖR - förutom nya arenor, något som Oslo behöver. Nationalarenan för ishockey byggdes till det senaste OS 1952 till exempel.

Men alla norrmän är inte entusiastiska, Nej-kampanjen pågår mest på nätet och många tycker att det är fel att bara osloborna ska rösta om något som påverkar hela landet.

Här i Oslo är argumenten ekonomin. Mellan 20-25 miljarder svenska kronor skulle spelen kosta, Ja-sägarna räknar med att få tillbaka allt eller det mesta. Men det vågar inte oslobon Reidar Strisland lita på så han röstar nej idag även om han tycker att OS är kul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista