Analys: Så bör Sverige spela mot Kazakstan

Kazakstan är ett lågt rankat landslag helt befriat på etablerade spelare med erfarenhet av spel på högsta nivå.

I fredags låg man under mot Färöarna innan en billig straff tog dem in i matchen i den andra halvleken och man kunde till slut också göra 2-1.

Inte så respektingivande. Men det är också ett lag som på hemmaplan tagit poäng mot Österrike samt varit minuter från en vinst mot Irland.

Desto mer meriterande resultat. Vad har då Sverige, analyserat utifrån de två insatserna, att frukta mot kazakerna?

Synonymt för både Österrike och Irland i deras respektive matcher mot Kazakstan i Astana är att de har förtvivlat svårt att få igång ett ta passningsspel.

Min analys är inte att det beror på en särskilt framgångsrik press av kazakerna - man spelar på ungefär samma vis som borta mot Sverige i september, med ett lågt lag där även den ensamme anfallaren (förmodligen Khizhnichenko) är långt nere i banan och försvarar.

Grunduppställningen för Kazakstan är 4-1-4-1, där Schetkin är en kompetent mittfältalibero som dock ite är löpstark nog att komma fram i banan offensivt.

Både Irland och framför allt Österrike körde ständigt fast i försök att anfalla på kanterna - svårt eftersom de båda yttermittfältarna är defensiva och nästan dubblar som ytterbackar.

Jag tror inte att Sverige går i den fällan. Vi har dessutom en fördel i att våra yttermittfältare gärna kommer inåt i banan, inte håller bredden jämt likt framför allt Irland.

Kazakstans ytterbackar förlitar sig hela tiden på hjälp av mittfältaren framför, vilket gör att man centrerar backlinjen när motståndaren har bollen - det kommer man nog göra ännu mer när en av Sveriges anfallare heter Zlatan Ibrahimovic.

Med tanke på detta hoppas jag att Sverige kan lära av Tyskland. Tyskarna straffade gång efter annan i båda sina matcher mot Kazakstan backlinjens överdrivna överflyttningar genom att slå inlägg mot den bortre stolpen.

Där hann inte kazakerna med alls och det är svårt att som mittfältare hinna mer och täcka den ytan som skapas när en back flyttar över långt mot andra sidan.

Här finns möjligheter för Kacaniklic och Larsson att komma i bra avslutningslägen.

Jag är övertygad om att om Zlatan söker sig ut mot en kant kommer det bli många försvarsspelare som rör sig ditåt. Då har Zlatan en briljant förmåga att lyfta bollen mot bortre ytan.

Likt mot Irland, när Larsson fick ett kanonläge men nickade utanför.

Försvarsspelet då? Ja, den enda nyckeln är egentligen att mittbackarna är komfortabla med att hamna i löpdueller och därigenom håller upp laget när kazakerna backar. Då får de svårt att komma upp med tillräckligt många spelare får att anfalla.

Det gjorde inte Irland här i Astana - den enda av de matcher jag nu sett där Kazakstans anfallsspel är något mer ön bara enstaka kontringar.

En sista spaning är att målvakten Sidelnikov släpper många farliga returer rakt ut i planen.

Något för svenskarna att utnyttja!

Richard Henriksson
richard.henriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista