Thomas Bach. Foto: TT/AP Photo/Victor R. Caivano

Klart: Han blir ny IOK-president

1:43 min

I dag valdes den tyske före detta olympiske fäktmästaren Thomas Bach till ny ordförande i  IOK, efter Jacques Rogge som suttit på posten i maximala tolv år.

Det blev förhandsfavoriten, den före detta olympiske fäktmästaren, Thomas Bach som efterträdde Jacques Rogge som ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK).

På tisdagen valde IOK den 59-årige tysken före bland andra stavhoppslegendaren Sergej Bubka.

Bach blir den blott nionde presidenten i IOK:s 119-åriga historia.

Thomas Bach har som idrottslig merit ett OS-guld i fäktning från Montreal 1976.

– Jag vill från djupet av mitt hjärta tacka alla som röstade på mig. Det är verkligen ett överväldigande tecken på tillit och förtroende, sade Bach bland annat i sitt tacktal.

Den tidigare höjdhopparen Stefan Holm röstades samtidigt in i IOK.

Vid IOK-kongressen i Buenos Aires fick Holm 81 ja-röster mot 10 nej-röster.

– Det sas att det var en formalitet, men det är alltid skönt när det är klart. Det är otroligt hedrande att få vara en del av den här rörelsen, säger Stefan Holm till Radiosporten.

Han tycker att valet av Bach är bra.

– Han har varit med länge i rörelsen och själv varit aktiv i olympiska spel. Det är ett bra val i mina ögon, säger Stefan Holm.

 Sedan tidigare finns Gunilla Lindberg i IOK. Hon tycker inte att det spelar någon roll att det här är den fjärde ordföranden i rad från Europa.

– Det är inte så vi jobbar, man känner sig som ens stor familj var man än kommer från i världen. Det har inte varit på prioriteringslistan när det gäller presidentkandidater, säger Gunilla Lindberg till Radiosporten.

Varför är det viktigt med hans kompetens inom juridik och ekonomi?

– Den olympiska rörelsen är idag en jätteaffärsorganisation. Presidenten är betraktad som ett statsöverhuvud nästan, han möts ju så var han än kommer, säger Lindberg.

Fakta:

Tomas Bach 59 år, Tyskland
Advokat.
OS-guld i fäktning, lagvärja 1976
IOK-delegat: 1991-
Vice ordförande i IOK: 2004-

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista