VM-kvalet

VM-kvalet: Så kan "rätt" resultat gynna Sverige

Om Sverige blir grupptvåa gäller det att få rätt motstånd i playoff till fotbolls-VM. Därför gäller det att hålla tummarna för lag som Turkiet, Island, Israel, Slovakien, Armenien och Polen...

Det räcker inte att hålla tummarna för Sverige mot Kazakstan i kampen om plats två i grupp C.

För att underlätta Sveriges väg till VM i Brasilien gäller det också att det blir "rätt" tvåor i de andra grupperna.

Just nu är Sverige sexa på världsrankningen av de åtta lag som ligger på playoff-platser. Och de fyra bäst rankade lottas mot de övriga fyra vilket betyder att Sverige kan få tufft motstånd i playoff.

Därför gäller det att hålla tummarna för lag som Turkiet, Island, Israel, Slovakien, Armenien och förhoppningsvis Polen vinner sina återstående matcher och med lite tur tar en playoff-plats.

Då skulle Sverige kunna vara rankad trea av grupptvåorna.

Sveriges drömtvåor med nuvarande världsrankning: 10-Belgien, 23-Frankrike, 30-Sverige, 58-Turkiet, 62-Slovakien, 63-Israel, 66-Armenien, 70-Island, 72-Polen.

Mardrömstvåor: 1-Spanien, 7-Portugal, 8-Kroatien, 11-Grekland, 14-England, 15-Schweiz, 26-Tjeckien, 30-Sverige, 31-Ungern.

Man ska dock komma ihåg att världsrankningen görs om två gånger innan det är dags att lotta playoff den 21 oktober, vilket gör att vissa omkastningar kommer att ske.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista