olympiska nyheter

Starkt stöd för OS-ansökan hos Osloborna

1:33 min

Om Stockholm bestämmer sig för att ansöka om vinter-OS 2022 så riskerar Sverige ännu en gång att få Norge som konkurrent om spelen.

För i morse kom beskedet att osloborna vill ansöka vinter-OS 2022. Frågan var uppe i en lokal folkomröstning som alltså vanns av JA-sägarna. Och Børre Rognlien, ordförande i Norges idrottsförbund var glad och lättad när han fick beskedet.

Det blev oväntat högt valdeltagande när osloborna folkomröstade - och det blev en klar majoritet för Ja-sidan - 53,5 procent mot Nej-sidans 43,6 procent.

Och det vara viktigt för OS-förespråkarna eftersom folkomröstningen bara är rådgivande.

Väntan blev extra spänd eftersom problem med rösträkningen gjorde att resultatet inte var klart förrän i morse. Men då blev det jubel

Många norrmän har varit kritiska till att det bara är osloborna som fått rösta eftersom det är staten - alltså skattebetalarna - som ska garantera räkningen om spelen inte går med vinst. Oslo stad har sökt om närmare 37 miljarder i statsgaranti.

Nu är det upptill dom nyvalda ledamöterna i Stortinget att besluta om Oslo ska få ansöka om OS 2022. Men med såväl idrottsrörelsen som Oslo stad i ryggen och så nu ett tydligt ja i follkomröstningen så räknar Børre Rognlien med att Stortinget ska säga ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista