Foto: TT Nyhetsbyrån
inför shl

Henrik Karlsson: "Det är vind i seglen här"

3:45 min

Han har omnämnts som årets bästa värvning i svensk ishockey. Henrik Karlsson ska se till att Skellefteå blir första lag på tolv år att försvara ett SM-guld.

Henrik Karlsson, målvakten fostrad i IFK Tumba, återvänder till svensk ishockey efter tre säsongers spel i NHL och AHL.

Senast han spelade i Sverige var det i Färjestad, men nu är det regerande mästarlaget Skellefteå som gäller.

– Det ska bli jättespännande det här. Det känns att det är vind i seglen här, säger Henrik Karlsson, som är förväntansfull när premiären av SHL kommer på tal.

29-åringen stack till Nordamerika och Calgary Flames säsongen 2010-11. 

– Första året i Calgary var bra. Visserligen var det inte så lätt för mig som back up-målvakt eftersom klubben hade missat slutspelet under några år och satsade hårt på sin stjärnmålvakt (Miika Kiprosoff).

Det blev ändå 17 matcher och ett nytt två års kontrakt för Henrik Karlsson.

– Andra årets kändes också bra, men jag hade svårt att vinna matcherna. Det blev bara nio matcher. Sen åkte jag på en skada och var borta 2-3 månader.

– Tredje säsongen var det lockout under ett halvår. Tränade i Calgary och blev sen dumpad efter campen och hamnade i Chicago och i deras farmarlag Rockford.

Trots att det blivit bara 48 matcher under den här tiden känner Henrik Karlsson inte att hans självförtroende är stukat. När frågan om hans längtan att återvända till NHL igen kommer på tal så svarar Henrik Karlsson att han nu bara vill koncentrera sig på den här säsongen. 

– Det är lätt att tänka för långt fram. Nu gäller det att spela så bra som möjligt i SHL. Sen får vi se om Skellefteå vill ha kvar eller om jag spelar någon annanstans.

Henrik Karlsson fanns med i Pär Mårts första landslagstrupp för året, och vaktade målet i två matcher i Czech hockey games. Att han fick chansen i Tre kronors första turnering var viktig.

– Jag fick möjligheten och testades direkt. Det fanns inget utrymme för mig att inte spela bra.

– Förutom det snöpliga slutet mot Ryssland så var jag väldigt nöjd med min turnering, säger Henrik Karsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista