Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Polisnotorna slopas vid årsskiftet

Regeringen kommer att slopa de omdiskuterade polisnotorna för idrottsföreningar.

Från och med årsskiftet blir det slut på det omstridda konstruktionen med att arrangörerna måste betala polisens kostnader vid sportevenemang och kulturevenemang, uppger SVT Nyheter.

I stället tillför regeringen i höstbudgeten 20 miljoner kronor mer till polisen från och med årsskiftet, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Regeringen har varit utsatt för stark press i frågan.

Reglerna har slagit snett mot idrotten. Exempelvis har fotbollsklubbar som är idrottsaktiebolag - AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro - tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher. Ideella föreningar - som Malmö FF och IFK Göteborg har sluppit betala.

Också arrangörer av festivaler och konserter har knäat under konstruktionen.

Konkurrensverket har slagit fast att klubbar som drivs som idrottsaktiebolag diskrimineras.

Rikspolisstyrelsen har velat fortsätta kunna ta betalt och har luftat oro över att klubbarna annars får mindre anledning att jobba med säkerhet.

Två olika utredare har lämnat två olika förslag till lösning. Regeringen väljer alltså nu att ta bort kravet om att betala polisnotan.

Björn Eriksson, regeringens tidigare utredare av frågorna och nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, välkomnar beslutet:

– Det innebär att man, efter vissa krumbukter, är tillbaka i förslagen i min utredning, säger han till TT.

Mängder av domstolsprocesser pågår runt om i landet om notorna, men de påverkas inte av förändringen.

– De träffas inte av det här lagförslaget, säger Per Claréus, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, till TT.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista