Foto: Jonas Ekströmer/TT
herrlandslaget

Zlatan historisk - snabbast senaste seklet

0:51 min

Zlatan Ibrahimovic såg till att skriva in sig i historieböckerna i VM-kvalet mot Kazakstan. Redan efter 27 sekunder gav han Sverige ledningen med det som också skulle bli segermålet (1-0).

27 seunder är det snabbaste svenska landslagsmålet på 101 år. 1912 gjorde Hjalmar Lorichs 1-0 mot Finland efter elva sekunder. Sedan dess har ingen nätat snabbare i en landskamp på herrsidan.

– Känns kul. Man har slagit det rekordet, också, om man säger så, säger Zlatan Ibrahimovic om målet.

– Men det viktigaste var att vi vann matchen. Vi gjorde ett tidigt mål och det är lätt hänt att matchen går ner i tempo efter det här målet, vilket det gjorde tyckte jag. Det var ingen supermatch, men vi vinner. Målet öppnade upp ytor, men tanke på att de är bra på att stänga ytor på hemmaplan. Det är inget lag som haft det lätt när de väl kommit hit.

Zlatan Ibrahimovic gav sig direkt på en löpning i djupled, fick bollen och tog sig in till vänster i Kazakstans straffområde. Kyligt placerade han in bollen via den bortre stolpen.

"Kunde inte bli en bättre start. Precis vad man vill ha i en sån här match, att snabbt få göra mål för att dämpa motståndarnas entusiasm. Det är bra spel mellan Albin Ekdal, Johan Elmander och sen jättefint gjort av Zlatan Ibrahimovic som kommer i en sån där löpning han annars är bra på att hitta medspelarna i med en passning", sa Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson om målet.

Marcus Allbäck, numer players manager i landslaget, gjorde mot Lettland 2007 mål efter 34 sekunder. Då stod Zlatan Ibrahimovic för assisten.

Även Anders Svensson blev historisk i och med VM-kvalmatchen mot Kazakstan - hans 144:e landskamp. Det gör Svensson till .

Roger Burman
roger.burman@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista