Richard Henriksson. Foto: Björn Dalin/Sveriges Radio

Expertens betyg: Han var bäst

Radiosportens expert Richard Henriksson har betygsatt de svenska spelarna efter kvalmatchen mot Kazakstan.

Betygsskala 1-5.

Andreas Isaksson 3

Gör två viktiga räddningar i början av respektive halvlek. Sådant ett dominerande lag vill ha av en stabil sista utpost.

Adam Johansson 2

Hamnade fel i positionerna I den första halvleken men kloke Johansson rättade till det. Passningsspelet räcker inte riktigt till på den här nivå än.

Mikael Antonsson 2

Jag önskar lite mer aggressivitet av Antonsson, som ibland skulle våga kliva fram från sin position och vara lite mer proaktiv. Men håller huvudet och kallt, förivrar sig inte och känns trots allt trygg.

Per Nilsson 2

Mer aggressiv än kollega Antonsson men hade i inledningen problem med Khizhnichenko. Bra gjort av mittbacksduon att våga hålla uppe försvarslinjen högt matchen igenom.

Martin Olsson 3

Hade inga problem alls defensivt på sin kant och tog sig flera gånger framåt i banan på ett fint sätt. Bäste back.

Sebastian Larsson 2

En mellanmatch för Larsson som jag tycker har fortsatta problem i passningsspelet. Inte så att han slår bort en massa bollar, men det blir ofta så att han stannar upp med bollen och dar ner tempot. Men klart godkänd.

Albin Ekdal 4

Fortsätter att imponera. Vinner en massa närkamper och bryter passningar i defensiven. Säker och kreativ när han själv har bollen. Synd att hans vackra skott i andra inte fick sitta utan tog i stolpen. Tyvärr drog han på sig ett gult kort i slutet och är därför avstängd mot Österrike.

Anders Svensson 3

Trivs tillsammans med Ekdal där han naturligt tar en lite mer tillbakadragen utgångsposition. I andra halvleken gjorde han jobbet enkelt för de svenska mittbackarna när han läste av många kazakiska långbollar.

Alexander Kacaniklic 2

Okej insats av en spelare som känns helt gjuten i startelvan. Får mest beröm för sin offensiv men jag vill också hålla fram att Kacaniklic är en smart spelare som alltid gör rätt jobb när motståndarna har bollen, på det viset gör han det bekvämare för Olsson bakom sig.

Johan Elmander 2

När Sveriges anfallsspel mest går ut på att såga sig fram med korta passningar i mitten. Inte ett spelsätt som gynnar Elmanders kvalitéer. Men hårt arbete i defensiven ger ett plus i kanten.

Zlatan Ibrahimovic 3

Gör det viktiga första målet och är sedan bra utan att glänsa på det vis vi är så bortskämda med. Drog på sig mycket bevakning vilket öppnade för övriga, särskilt kantspelarna.

Inhoppare:

Jimmy Durmaz 2

Kom in och försökte utmana och vara aktiv. Kom inte riktigt loss men jag uppskattar intentionerna och förmågan att ta sig in i straffområdet med fart.

Tobias Hysén 2

Kom in utan att göra något större avtryck.

Kim Källström 2

Spelade av matchen i sitt korta inhopp. På nytt ett alternativ för startelvan nu när Ekdal är avstängd mot Österrike

Richard Henriksson
richard.henriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista