David Alaba räddade Österrikes VM-dröm

Det var länge mållöst. Men i slutet av matchen dundrade David Alaba in 1-0 för Österrike. Nu väntar en rysare mot Sverige i nästa omgång.

Om Österrike och Irland hade spela oavgjort hade en poäng räckt för Sverige mot Österrike i nästa omgång, för att säkra andraplatsen i gruppen. Förutsatt att Irland då tar max en poäng borta mot Tyskland.

Och det såg länge ut att bli så. Men i stället innebär superstjärnan David Alabas  sena 1-0-mål fortsatta österrikiska VM-drömmar inför mötet med Sverige i oktober.

I första mötet, i Dublin i våras, ordnade David Alaba en extremt viktig kvittering till 2-2 på tilläggstid.

På Ernst Happel-stadion i Wien slog han till ett par minuter tidigare. Bayern München-stjärnan fick bollen precis framför fötterna i straffområdet och dundrade upp segermålet i nättaket - i den 84:e minuten.

Det var annars svartklädda Irland som såg ut att vilja mest i matchen. Gång på gång skapades farligheter när irländarna, till skillnad från hemmaspelarna, helt enkelt fortsatte springa trots att bollen såg förlorad ut.

Först med en dryg kvart kvar vaknade Österrike till på allvar. I ett anfall som pågick i flera minuter haglade skotten, hörnorna och nickarna runt irländske målvakten David Forde, som bara med en god portion tur lyckades slå ifrån sig.

Ett par minuter senare fick dock äntligen Alaba sin stora chans i matchen. Och nyttjade den skoningslöst.

I Torshavn hade Tyskland samtidigt nästan lika svårt att få hål på Färöarna. Men tack vare ett massivt spelövertag blev det till slut ändå en tysk 3-0-seger och fortsatt överlägsen gruppledning.

Läget i grupp C:
1 Tyskland 7 6 1 0 +20 22
2 Sverige 8 5 2 1 +6 17
3 Österrike 7 3 2 2 +8 14
4 Irland 7 3 2 2 +/-0 11
5 Kazakstan 8 1 1 6 -13 4
6 Färöarna 7 0 0 7 -21 0

Resterande matcher:

 Sverige:
11/10: Österrike (h)
15/10: Tyskland (h)

Irland:
11/10: Tyskland (b)
15/10: Kazakstan (h)

Österrike:
11/10: Sverige (b)
15/10: Färöarna (b)

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista