Linköpings tränare Roger Melin (t.v.), i mitten domarparet Patrik Sjöberg och Thomas Andersson. Leif Carlsson, tränare i Färjestad. (längst till höger). Foton: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
shl

"Domarna får väldigt svårt att hålla den här nivån"

LHC:s Roger Melin och FBK:s Leif Carlsson om de hårdare regeltolkningarna
1:31 min

Vi har hört det förut. Hårdare regeltolkningar av domarna ska få bort spelförstörande moment i ishockeyn. Men SHL-tränarna tror inte att domarna håller för trycket.

Ett stort samtalsämne inför lördagens premiäromgång av svenska hockeyligan, SHL, har varit domarnas nya hårdare regeltolkningar kring spelförstörande moment.

Det ska bli en roligare och mer fartfylld ishockey för publiken är tanken.

– Det är framför allt de spelförstörande momenten som vi har tittat på inför den här säsongen. Det är slashing och fasthållning framför allt längs sargerna. Vi vill få till ett mer transparent spel och inte så statiskt längs med sargerna, säger SHL:s domarbas Peter Andersson.

Radiosporten har pratat med samtliga tolv SHL-tränare om de nya hårdare regeltolkningarna och samtliga ställer sig positiva till en hårdare bedömningsnivå för just slashing, hakning och fasthållningar.

Men trycket på domarna bli stort och Linköpings tränare Roger Melin tror inte att att de kommer att orka upprätthålla den hårdare bedömningsnivån över 55 omgångar.

– Nej, jag har svårt att tro det. Och det märks också redan nu i träningsmatcherna, man är lite tuffare i början på matcherna sedan släpper man i slutet av matcherna, säger Melin till Radiosporten.

Inte heller Färjestads tränare Leif Carlsson tror att domarna orkar hålla uppe  den hårdare bedömningsnivån.

– Det känns lite ovisst måste jag säga. Vi pratar så mycket om vad vi inte får göra. Jag tycker att vi ska prata om vad vi vår göra för att locka publik till arenorna. Jag tror att de får väldigt svårt att hålla den här nivån, säger Carlsson.

Leksands tränare Andreas Appelgren tror dock att domarna klarar av den tuffare bedömningsnivån över hela säsongen.

– Ja, jag tror att bedömningen kommer att hålla men jag tror inte det kommer att bli så mycket utvisningar. Om jag tittar till mina killar så har de anpassat sig och slashar och hakar mindre, säger Appelgren och tillägger:

– Jag tror att domarna kommer att hålla hårt på det, men jag tror inte det blir så mycket utvisningar för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".