Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX.
Polisnotorna

”Avskaffa avgifterna redan nu”

2:59 min

Huliganutredningens chef Björn Eriksson tycker att polisen borde lägga ner faktureringen till idrottsklubbar redan nu.

Från och med 2014 kommer de kontroversiella polisnotorna att slopas. Det beskedet kom från regeringen i går, och välkomnas av före detta rikspolischef Björn Eriksson, som har varit regeringens utredare i frågan.

– Jag tycker att det är väldigt bra. Det har tagit lite lång tid men efter diverse krumbukter är man tillbaka på det jag föreslog i min utredning; ta bort dem.

Enligt Eriksson går det inte att skilja på ideella föreningar och idrottsaktiebolag, och det är främsta skälet till att de bör slopas.

– Ja, det är främst av rättviseskäl. Jag tror inte att regeringen var medveten om att det inte är någon skillnad egentligen. Det är en konstgjord skillnad egentligen.

AIK Fotbolls vd Thomas Edselius är inne på samma spår som Eriksson.

– Om det är så att Mats Löfving kan ta det beslutet måste vi prata med honom. Då känns det rimligt att han kan göra det, säger Edselius.

Men Varg Gyllander, presschef på Stockholmspolisen, menar att detta är ett beslut för rikspolisen.

– Nu får rikspolisstyrelsen fundera på hur vi hanterar det här och sedan hanterar vi det här gemensamt. Det här handlar inte bara om idrottsevenemang, och vi vill göra likadant i hela landet.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista